Bonaire 19-25 juni

6 dagen blijven we op prachtig Bonaire.
Dinsdagmorgen 19 juli, eerst maar eens goed uitslapen. De mooring ligt nog geen 200 mt van de kant net naast Bonaire Nautico Marina. Daar kunnen we tegen een vergoeding  internet krijgen en een aanlegplaatsje voor onze dinghy,  en de fietsen. 

Eerst inklaren en een beetje rondlopen in Kralendijk.  De Nederlanders zijn hier in 1634 gekomen, zagen het vlakke land  en begonnen met  zoutwinning.  Ze importeerden slaven  om het zware werk onder slechte omstandigheden en brandende zon , te verrichten.  Toen de slavernij werd afgeschaft gingen de zoutfabrieken dicht.
De bevolking bestaat nu uit een mengeling van ex-slaven, Nederlanders en Zuid-Amerikanen.  Men spreekt er Engels, Papiamento, Nederlands en Spaans.  Na de 2e Wo werden de zoutfabrieken heropend en tegelijkertijd begon het toerisme op gang te komen. Bonaire is nu een echt duik-eiland.
Kralendijk is een vriendelijk plaatsje. Een winkelstraat die er erg Nederlands uitziet  (met Blokker), pleintjes, kroegjes, een supermarkt  en een super hippe  heerlijke ijssalon.  AH en de Jumbo zijn er ook maar iets verder buiten het centrum en onder een ander naam. 
Als we naar de jachthaven gaan zien we 3 NL boten, 1 daarvan kennen we uit St Annaland (Dikke Druijf) maar de bemanning is naar Nederland.  Met de bemanning van de andere boten maken we kennis onder het genot van een biertje bij Karel’s . In het begin is Rudi aan boord van de Lizzy onze buurman maar in de loop van de week wordt het steeds drukker op de moorings en komen er aan beide kanten nog boten naast ons liggen.De zuidkant van Bonaire is vlak en een mooi fietsgebied. De eerste tocht gaat naar Lac Bay in het ZO van het eiland. Leuke tocht , gedeeltelijk over onverharde weg.  Boeiend zijn de enorme cactussen die hier groeien, wel 3 meter hoog soms. Verder doornachtig struikgewas en droge harde grond.  Het is wel warm om te fietsen en we keren om ipv de zuidpunt rond te rijden. Ik vind het te ver. Har gaat vooruit, ik wil wat foto’s nemen en langzamer fietsen.  Helaas na een kwartiertje krijg ik een lekke band  …………….  Puf puf, geen sterveling te zien natuurlijk. Ik besluit het voorwiel mee te nemen en naar de verharde weg te lopen om te liften.  Uiteindelijk lukt dat.  Terug naar de boot, even later is Harry er ook. We plakken de band en  Rudi is zo vriendelijk om mij met de auto naar de fiets te brengen ……….. maar waar is de fiets ???  WEG.  Dan maar even naar Karel’s  om bij te komen. We besluiten toch aangifte te doen en gaan naar de politie .  De politie is toch echt je beste vriend ……. Zij  hadden de fiets meegenomen.  Het is al laat en we besluiten hem morgen op te halen.   Onze afspraak met Daan en Maarten (sv Lola)  was toch al in het honderd gelopen want we konden hun huisje niet vinden. De volgende ochtend blijk ik zelfs  2 lekke banden te hebben. Ik ga  nooit meer te dicht  langs cactussen rijden want er zaten echt van die lange stekels door de buitenband heen.Volgend tochtje is  naar de zoutwin- gebieden, het is Cargill die nu de exploitatie groots aanpakt. Een enorm gebied en de kleuren van het roze water en de witte zoutbergen zijn indrukwekkend. Er staan zelfs nog wat slavenhutjes op het strand . 

Uiteindelijk vinden we toch het huisje van Daan en Maarten en gaan op de koffie. Daan gaat over 4 weken bevallen en daarom hebben ze voor een half jaar een huisje gehuurd.
Zondag rommelen we aan boord , even uitklaren en ’s avond komen de nieuwe vrienden nasi bij ons eten. Een gezellige afsluiting van ons verblijf in Bonaire.  Veel te weinig gezien maar genoten.
Hoe het ook met onze overzeese koninkrijksgenoten mogen gaan, 1 super Nederlands artikel heeft zich op alle eilanden genesteld  ................ 

Mandag 25 juni om 07.30 vertrekken we naar CuraƧao. We vliegen met 8-9 knopen over het water (2 riffen grootzeil, fok vol bij) en 3.5 uur later zijn we bij de ingang van het Spaanse water. Toevallig, maar daardoor niet minder leuk, staan Wim en Mathilde (lonely planet) op het strand bij de ingang. Alsof we binnengehaald worden !!   Het kost wat tijd om een ankerplek te zoeken maar nu liggen we in gebied B vlak achter het eilandje Willemsberg.

Voorlopig geen zeiltochtjes meer. Ik vertrek volgende week naar Nederland en Harry eind juli. Groeten en tot in september

1 opmerking: