Dominica - Bonaire


Zaterdag 16 Juni is het  tijd om verder te gaan. Eerst nog even naar de markt, die is heel uitgebreid en kleurrijk hier. De keuze aan vers fruit, groente en vis is groot.  Deze keer kopen we mahi-mahi , ed populairste vis in deze regio. Hij is zelfs duurder dan tonijn. Mahi-mahi wordt ook wel dorado of pompano genoemd en in het nederlands  goudmakreel.  In ieder geval erg lekker.

Rond 12 uur vertrekken we.

De koers is 244’ en de afstand is 445 mijl. Zoals altijd een Oostenwind 15-20 knopen. De golven zijn flink en de boot rolt aardig. Voel me niet zo lekker ondanks het pilletje maar dat komt waarschijnlijk door de felle zon. Even een tijdje naar binnen en dan gaat het beter.
We beginnen met 1 rif in het grootzeil en lopen gemiddeld 8 knopen.  In de namiddag gaat het rif eruit. We sturen met de windvaan maar dat gaat niet zo lekker op deze koers. De hoge golven beinvloeden  de windvaan en de lijntjes moeten steeds aangespannen worden.

Zondag is verder rustig en we slapen goed.

’s Nachts neemt de wind toe, 20-21 kn,  en gaat er weer een rif in. Een paar uur later nog een 2e rif erin. Voor de snelheid maakt het niet veel uit, we blijven 8 tot 9 knopen lopen maar de boot ligt wel rustiger.  Maandag heerlijk de hele dag een sluier bewolking. 

100 mijl voor Bonaire breekt het roer van de windpilot !!! gewoon afgebroken.  We denken dat het roer (pendulemroer) niet helemaal  goede in lijn stond met de as van de stuurinrichting. Niet ernstig maar we moeten nu wel handmatig sturen.  Om de 2 uur wisselen we elkaar af.

Rond 01.00 dinsdagmorgen zijn we bij Bonaire.  Het is erg donker, geen maan. We halen de snelheid uit de boot en varen heel langzaam richting Kralendijk. We zien de moorings , het is niet druk dus plaats genoeg.
 Nu pech bij het oppikken van de mooring,  de pikhaak blijft in de lus hangen en verdwijnt in het water.  Vlug de achterklep open gemaakt zodat ik de lijnen met de hand kan oppikken.  Met enige moeite krijgen we ze op de punt en dan is het intussen 03.00 en kunnen we eindelijk opruimen en slapen.  Toch wel erg onhandig om geen stuurautomaat te hebben !!!!


1 opmerking: