Van Newport naar New York


Zaterdag 22 oktober 06.00. Heerlijk zo’n mooring, tros los en wegvaren.  Geen lijnen of stootwillen op ruimen. Het is prachtig weer. We beginnen op de motor om op open water te komen. Maar na een uur kunnen we zeilen. Wat een prachtig zeilwater hier, er zijn dan ook volop boten op het water. Tussendoor moet de motor nog een uurtje bij en Langzaam varen we Long Island Sound binnen (de Noord kant) richting New York. We vinden een prima ankerplaats in Duck Island Roads 41 ’15.8N en 072”28.8W. Tot onze verrassing liggen er 2 moorings en we pikken er een op. Lekker makkelijk. Het was een prachtige zeildag. De Lion King heeft 66 mijl afgelegd in 11.5 uur waarvan 5.25 op de motor.

 Zondag 23 oktober

07.00 tros los en wegwezen. De motor moet aan en helaas gaat hij de hele dag niet uit. De NW wind die we vroeg in de morgen wilden gebruiken is slechts 5 knopen sterk. Wanneer de wind aanwakkert draait hij weer naar SW en dat is recht op de kop. In het grootzeil zetten we 2 riffen zoals gewoonlijk wanneer we op de motor varen. Zo ligt  de Lion King lekker rustig en loopt  met veel gemak  7kn …. op weg naar New York. Har bekommert zich om de navigatie en ik duik de kajuit maar eens in. Bak 2 broden en een cake. Ruim uitgebreid van alles op en zorg voor de inwendige mens. Zo nu en dan lekker in de zon, maar het is vrij fris vandaag. Om 6 uur zijn we bij City Island 48’51.7N en 073”47.1W bij de ingang van East River. We laten het anker vallen en genieten van een rustig avondje met film en heerlijk uitslapen.Maandag 24 oktober

Vertrek is gepland  om 12 uur, dit i.v.m. het tij in Hell Gate. We gebruiken de tijd om de bijboot leeg te laten lopen. We konden hem in Newport bijna niet in de garage krijgen, er zit weer water in de dubbele bodem. We trekken hem half uit de garage en laten het water eruit lopen. Repareren de stop en hopen dat het probleem nu opgelost is.

Het is redelijk goed weer, we hebben een tocht van 4 uur op de motor voor de boeg.  We draaien East River op en passeren vele bruggen. Hier geen angsten wat doorgang betreft, het is allemaal even hoog. NY begint met veel industrie afgewisseld met woonwijken.

Hell Gate, waar East River en Harlem River samenkomen, doet zijn naam eer aan. Maar met het juiste tij mee gaat we er soepel met 10 knopen doorheen. Nu komt de skyline van Manhattan in zicht. Langzaam kunnen we de straatnummers herkennen.  UN gebouw, Brooklyn Bridge, helemaal om Manhattan heen, Battery Park en dan gaan we aan de Westkant omhoog. Het is even zoeken waar de TwinTowers nu gestaan hebben, je ziet absoluut geen open plek vanaf het water. We varen de Hudson River op en krijgen wat stroom tegen. Onze jachthaven (gemeente haven)  ligt op 79th Street, nog even varen dus. We kunnen helaas niet aan een mooring, niet sterk genoeg, en ankeren durven we niet aan. De stroom is hier verschrikkelijk. Dus meren we af langs de buitenzijde van de steiger, in de haven is het te ondiep. Er liggen nog wat bezoekende schepen. We kruipen tussen een groots motorjacht en een Canadees zeiljacht.  De haven is shabby maar de buurt, Upper West Side, chique. Prima dus.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten