New York

Dinsdag 25 oktober
Vroeg op pad, het is prachtig weer. We pakken Broadway en lopen die af tot aan 9/11 Memorial Park (Ground 0), onderweg nemen we de tijd om alle bekende punten te bekijken. Het is een heel eind en de koffie en lunch stops hebben we echt nodig om even bij te komen. Om 4 uur sluiten we ons aan bij een enorme rij mensen die naar Ground 0 willen. Op z’n  Amerikaans is alles perfect geregeld en we zijn vrij snel  in het park. Het heeft lang geduurd voordat de beslissing viel hoe deze plek opnieuw gebruikt kon worden. Memorial park is simpel en rustig, wij vonden het indrukwekkend. Een Noord en Zuid Fountain met de namen van de slachtoffers symboliseren de verdwenen torens. Er is een gedeelte van de Zuidtoren blijven staan en dat wordt volgend jaar het museum. Op de rest van de grond verrijzen  nieuwe skyscrapers.

We zijn inmiddels aardig moe en kribbig, het wordt uitrusten en eten bij de Mac en dan gaan we toch terug wandelen. We zoeken een bios voor een filmpje. Dat lukt helaas pas in de buurt van onze haven en dan is het te laat voor de film.  Waar zijn al die bioscopen in New York ??? Dan maar lekkere dingen kopen en thuis snacken, glaasje wijn erbij en heel moe maar voldaan is het al na middernacht voordat we erin liggen.


Woensdag 26 oktober
Fietsen in NY is heel leuk. Veel straten hebben een gedeelte voor fietsers. In de Noord-Zuid richting een paar echte fietspaden, bv langs de rivier of door Central Park. Dit gaat veel sneller en het is minder vermoeiend.
We stoppen bij het vroegere vliegdekschip Intrepid  wat nu als museum op de Hudson River ligt. Lijkt ons interessant en met een gids bekijken we het hele schip, plus nog de Groomer, een onderzeeĆ«r.
Dan pakken we de fiets weer en willen naar de East Side. We lunchen in Greenwich en vinden onze weg naar Wall Street. Het innerlijk van de beurs mag dan kommer en kwel zijn, de buitenkant is in ieder geval nog statig en fors. Jammer dat er zoveel bewaking is maar NY is wat zenuwachtig vanwege de demonstraties. In meerdere steden worden demonstraties gehouden tegen de regering,( dat is wat simpel weergegeven !!!) een grote groep kampeert al dagen op een van de pleinen in het centrum.
We fietsen weer naar het Noorden en eten aan boord, daarna lopen we naar de film die we gisteren gemist hebben.
Donderdag 27 oktober
Vandaag helemaal geen mooi weer. ’s Morgens ruimen we de boot op en bestuderen we het volgende deel van de reis. Het wordt een lange tocht met weinig uitwijk mogelijkheden. Het weer is goed voor het eerste deel van het traject, maar dan zullen we moeten schuilen voor een storm depressie met 40 knopen wind. Mogelijke schuilplaatsen zijn Atlanta of Cape May, maar dat zijn nou niet echt de meest interessante plaatsen. Dan lijkt het toch veel leuker om wat extra tijd voor NY te nemen, en dus besluiten we uiteindelijk nog niet te vertrekken.  ’s Middags pakken we nog even de fiets en rijden door Central Park, doen boodschappen etc. De wind neemt toe en we liggen aardig tegen de kant te beuken. We blazen een van de grote fenders op en halen de autoband uit de garage. De stroom is enorm en de hoeveelheid troep die bij ebstroom meekomt is verschrikkelijk. Hele boomstammen lopen vast tussen de boot en de kade. De vloedstroom neemt alles weer mee maar 6 uur later komt er weer een nieuwe lading stammen en troep. We blijven aan boord en houden de zaak in de gaten. Rond 2300 uur neemt de wind wat af en de lucht breekt open. Morgen waarschijnlijk droog maar winderig en kou, is voorspeld.
We gaan cultureel doen en beginnen met het Metropolitan museum. Nu we wat extra dagen hebben is er nog veel mogelijk.

1 opmerking:

  1. nou ja zeg: horen we net op de radio dat het sneeuwt in New York!!! benieuwd hoe jullie dat ervaren. hier is het erg zacht voor de tijd van het jaar. het was vandaag tussen de 16-18 graden. toch de boot maar winterklaar gemaakt.voor ons zit het zeilseizoen er weer op.
    goede reis verder . groetjes van joost en astrid.

    BeantwoordenVerwijderen