VAARWEL BAHAMA'S

Zondag 1 mei tot vrijdag 11 mei.
We hebben genoten van de noordelijke Exuma Cays in de Bahama's. Een prachtig gebied met heel veel eilandjes, paradijs voor natuurliefhebbers. We snorkelden in schitterend helder water, wandelden waar mogelijk of eigenlijk is het vaak onmogelijk en komen we vol schrammen terug. We zeilen van de ene naar de andere Cay , het zijn kleine dagtochtjes, soms alleen op de fok. We liggen meestal op anker maar op veel plekken zijn moorings. Ook met onze diepgang (8ft) is de Exuma inner bank goed toegankelijk, al liggen we soms wat verder uit de kust dan andere boten.
Hoogtepunt was het " Exuma Cays Land and Seapark", een beschermd onbewoond gebied van 176 vierkante mijl. Opgericht in 1958 en alleen per boot te doorkruisen . Er is een hoofdkwartier met park-rangers en wat summiere informatie. Op hun eiland (Hawksbill Cay) kun je heel mooi wandelen op redelijke paden.
Onze ankerplekken van noord naar zuid zijn : Allens Cays , Shroud Cay (met 1 echte regen en wind dag, zo erg dat we niet eens met de dinghy naar de Lonely Planet konden), Hawksbill Cay , j Rocky Dundas als lunchstop om even in de James Bond grot (Thunderball) te snorkelen, Staniel Cay en dan naar buiten (de Atlantische Oceaan op ) via Dotham Cut .
Terug naar de bewoonde wereld van een groter eiland : Great Exuma Island. We ankeren bij George Town aan de kant van Stocking Island. En route hebben we een vis gevangen !!. Deze keer een Baracuda, hij is niet te groot en veilig om te eten ..…… Ongeveer 4 maaltjes vis en nog een soepje van de rest. Wel een gedoe dat schoonmaken van zo'n beest !! Gelukkig was/is het erg lekker.
George Town is de plek om inkopen te doen voor de volgende reis. De supermarkt is goed voorzien van vers groente, fruit en zuivelprodukten. Aan het eind van de dag drinken we hebben we een gezamenlijk eind doel: Curacao en vandaar naar huis. We zijn veel " cruisers" tegen gekomen in de Exumas. Van grootse motorjachten tot zeilbootjes , veel Amerikanen maar ook veel Europeanen, minder charterboten en geen cruiseschepen . Een nadeel van dit zwervend bestaan is dat je steeds afscheid neemt van de leuke mensen die je ontmoet.
Dinsdag 8 mei vertrekken we richting Long Island en net voor donker ankeren we voor Clarence Town naast de Lonely Planet. De vogende morgen toch even naar de wal om de jerrycans met diesel te vullen. Dan blijkt het cafeetje wifi te hebben en is het mogelijk even te skypen. De communicatie met het thuisfront is de laatste weken alleen maar mail via de SSB …….. Maar we moeten helaas verder. Hoewel, het vertrek laat nog even op zich laat wachten. We hebben de diesel in de verkeerde tank gegooid ……………. In de vuilwatertank van de sb achterhut. We ontdekken het vrij snel wanneer er diesel uit de overloop komt. Eerste gedachte is …. een verstopping ………… Har begint al panelen te demonteren om bij het verdeelstuk te kunnen komen ……….. Oh wat een ellende ……………. En dan zie ik dat de verkeerde vuldop gebruikt is !!!!!!. Gelukkig, dat is te overzien. Alles er weer uitgepomt en terug in de jerrycan, die diesel moet later nog een keer door het filter. Boffen dat die vuilwatertank schoon was. En zo is het 3 uur 'smiddags wanneer we het anker ophalen.
Om 1600 uur passeren we de Kreeftkeerkring (the Tropic of Cancer) en varen we nu in de tropen. We zijn van plan in 1 keer door naar Puerto Rico te varen. Er is niet veel wind, het is ook niet echt bezeild , maar we komen er wel. Op dit moment vrijdag 11 mei 15.00 lokale tijd is onze positie
21"25.56N en 072"24.00W.
Groeten Ans en Harry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten