Exuma Bahama's

ALLENS CAY : Donderdag 26 april. Nog steeds mooi weer en niet zo warm, de schaduwdoeken hoeven niet opgehangen te worden. We besluiten om de fok te wisselen. Voordat we vertrokken op deze wereldreis heeft Har in Nederland een nieuwe high aspect fok (66m2) van dyneema laminaat aangeschaft (de grootste fok die we kunnen varen). Daar hebben we sinds IJsland mee gevaren. Nu we voorlopig niet zulke lange afstanden zullen varen zetten we de oude zelfkerende fok er weer op. Die is ongeveer 20% kleiner en heel makkelijk te handelen. Wel prettig wanneer 1 persoon voorop op uitkijk moet staan wanneer we in ondiep water varen.
De klus is altijd wat pittiger dan je denkt, het zeil is zwaar, en moet goed opgerold worden anders past het niet door het luik. Na het neerhalen van de grote fok blijkt trouwens dat alle 4 de verticale zeillatten uit het achterlijk zijn verdwenen. Een raadsel hoe dat kon gebeuren, want die latten zaten er verschrikkelijk strak in, en tijdens het zeilen hebben we nooit gemerkt dat de latten er uit vlogen. Zal wel weer een klus worden om de juiste latten te vinden.
Na de middag stappen we in onze Porta Boat (ons bijbootje) en gaan op verkenning. Tussen de rotsen door naar een prachtig wit strandje. Veel leguanen begroeten ons, we bekijken het even maar ze zijn niet agressief en we wandelen over het eilandje. Later wanneer we ons broodje willen eten, alvorens verder te gaan, worden de leguanen toch wel erg opdringerig !! Dat krijg je als mensen ze gaan voeren. Overal wordt verzocht om dat niet te doen, maar helaas mensen vinden dat leuk …… jammer.
Er liggen nog 3 boten in de baai tussen de eilanden. We kletsen wat met de bemanning van een Amerikaanse boot die ook in een Porta Boat rond vaart. Opeens zien we een Nederlandse vlag wapperen en daar ligt de Lonely Planet , een Etap 38. Die kennen we uit Fort Lauderdale. Wat een verrassing, vlug aan boord gestapt en gezellig bij gekletst. We gaan voorlopig beide de Exuma's ontdekken en verder de Carieb in.
Vrijdag morgen : de gasfles is leeg !! Geen probleem want we hebben nog 4 volle !! Wel wat meer werk dan alleen de fles omruilen omdat we nu weer de aansluitingen moeten wisselen. Einde Amerikaanse systemen en terug naar Europese aansluitingen.
Wanneer de klus geklaard is gaan we in het bootje en zwemmen en snorkelen wat. De eerste plek biedt geen koraal maar wel visjes en zo nu en dan wat mooie planten op een stuk rots. Bij de volgende stop (vlak achter de Lonely Planet) lopen we eerst op het eiland wat rond. Wanneer we weer snorkelen ontdekken we een autowrak op de bodem, geen idee hoe dat hier komt ?? Zoiets trekt vissen aan en nu zien we prachtige grotere vissen in allerlei kleuren. Maar het wordt spannend wanneer we opeens 2 enorme 'spotted eagle rays" (roggen) zien . Spanwijdte zeker 2 meter en voortdurend 2 begeleidende vissen onder hun vleugels. Het is hier niet diep dus ze zwemmen echt vlak bij, prachtig, prachtig. Ze spelen een beetje, gaan omhoog, omlaag en zelfs ons tegemoet (help!) . We gebaren snel naar Wim dat er iets te zien is en zwemmen achter de Roggen aan. Dat lukt een tijdje maar dan zijn ze opeens weg. Dit was echt spectaculair.
Later komen Wim en Mathilde bij ons een biertje halen.
Zaterdag 28 april : 11.00 uur anker op. We gaan een eindje verder naar het "Exuma Cays Land and Sea Park" een tochtje van 18 mijl. Zwaar bewolkt met 10-15 kn uit het Oosten, mooi aan de wind varen , lekker snel. Onderweg komen we 2 Nederlandse boten tegen die in Noordelijke richting varen. Eigenlijk wel bijzonder om 4 NL vlaggen rond te zien varen op zo'n korte afstand. We kletsen met elkaar over de marifoon en dan zijn ze al weer voorbij.
We laten het anker vallen bij Shroud Cay (24"31.7N en 076"47.9W) aan de Noord kant van het natuurpark. Ook hier weer een prima zandbodem en we liggen goed vast. Even later ligt de Lonely Planet naast ons.
We pakken het bijbootje en gaan rondvaren. Een soort ondiepe rivier slingert tussen de eilanden door. Deze keer veel mangrove aan de ene kant en palmen en struiken aan de andere kant. Je kunt wandelen op de eilanden hoewel het meer klimmen en klauteren is. Het is nog steeds bewolkt en dus minder kleur in het water. Morgen wordt het slecht weer en we blijven rondtoeren tot het bijna donker is.
Zondag 29 april : de temperatuur zakt tot 24" (fris voor hier) de zon komt niet door de bewolking heen en het regent of het giet met een stevige wind. (20-25 kn) . Dat wordt een bootdagje. We zetten een klein zeiltje op het achterstag zodat we iets minder heen en weer zwaaien. Al dat zoete water is natuurlijk wel goed voor de boot. We leggen de lijnen zoveel mogelijk in de regen en in bikini poets ik de opbouw tijdens een flinke stortbui !! Har blijft lekker droog binnen zitten (verstandig?/flauw?).
Dit was het voor vandaag groeten uit Shroud Cay, Exuma, Bahama's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten