San Juan

 
San Juan is een mengeling van easy-going Caribien en  efficiëntie (?) van modern Amerika.

Columbus kwam hier in 1493 tijdens zijn 2e reis.  Maar het was de Spaanse Ponce de Leon  (1508)  die hier de Taino Indianen volledig uitmoordde en controle over Puerto Rico nam.   Puerto Rico bood  de Spanjaarden  controle over de toegang tot de Carieb en alle rijkdommen die daar te halen waren.
 In 1521 werd San Juan gesticht en begon de bouw van de enorme forten La Fortaleze (1533) Castillo del Morro (1539) en Castillo San Cristobal.  De forten moesten de mooie natuurlijke haven verdedigen tegen de schepen vanaf de Atlantische Oceaan .

In 1625 probeerde de Hollanders  onder  aanvoer van  Boudewijn Hendricksz   San Juan te veroveren.   Mislukt maar ze staken  wel de halve stad in brand en El Morro werd weer uitgebreid en versterkt.

In 1898 tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog  kwam Puerto Rico onder Amerikaans beheer.

 Maar het is vooral de 3 eeuwen Spaanse bezetting die zijn stempel op de stad zette.  Overal vind je prachtig  authentieke Spaanse architectuur in the Old City.  Old San Juan ligt op een schier eiland en wordt  omringd door de prachtige forten die de stad, en de ingang tot de Carieb moesten verdedigen tegen aanvallen van de Engelsen, de Hollanders en de Fransen.

Je merkt dat we heel wat cultuur opgedaan hebben in deze stad.  Vooral El Morro was indrukwekkend.

Het is inmiddels lekker warm en erg regenachtig, de vochtigheids graad stijgt met de dag.  De Marina is niets bijzonders maar we kunnen wel lopen naar de Old City en hebben ook wat winkels in de buurt. Lekker Japans gegeten en volop terrasjes voor koffie en een biertje. 

Het achterland ziet er prachtig uit. Heuvelachtig en heel groen. Helaas hebben we geen tijd om verder het land in te trekken.    De boot is weet in orde en morgen (maandag) vertrekken we.  Vandaag nog wat  rondlopen en dan de Caribische Zee opvaren .

Groeten

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten