Vinales (Cuba)

Maandag 13 febr.
nogmaals de fietsen gepakt en weer een stuk Havanna gedaan. Straten waar we nog niet gefietst hadden maar vandaag vooral de pleinen. Plaza de la Revolution, groots en propagandistisch; Plaza de Armes met het Palacio wat nu het Museo de la Ciudad is, voorheen de zetel van eerst de Spaanse en later de Amerikaanse machthebbers; Plaza San Francisco de Asis met een prachtige kerk en klooster en in de kloostertuin de Grieks Ortodoxse kerk; Plaza Vieja, vooral dat gedeelte van de oude stad is gerestaureert met behulp van Unesco, daarmee is het ook het meest toeristische plein. Je raakt niet uitgekeken in de stad maar het is warm dus je energie gaat snel op. Het tabaksmuzeum was verplaatst (restauratie) maar de oude winkel was er nog. Zelfs hier zijn Cubaanse sigaren niet goedkoop !!! ze gaan er echter prat op dat de kwaliteitscontrole hoog is en het ziet er allemaal prachtig uit..
Van dinsdag 14 tot zondag 19 blijf ik aan de boot gekluisterd. Behoorlijke indigestie (zeg maar gewoon diaree) ik kijk het eerst even aan, zorg voor voldoende drinken maar na 4 dagen adviseert de dokter (aan boord van een schip) dat ik beter iets kan nemen. Dat helpt goed (Flagyl) Gelukkig voel ik me niet ziek en kunnen we wel naar het dorpje Jamanitas lopen (5 min) om boodschapjes te doen.
In de haven is het verder reuze gezellig, iedereen maakt praatjes en wisselt ervaringen uit. Dit hebben we eigenlijk in Florida erg gemist, op de een of andere manier klikt het nooit tussen moterboters en zeilers, geen wederzijdse interesse zeker. Er liggen hier Nederlanders, Engelsen, Duitsers, Fransen, Italianen, Canadezen en een paar Amerikanen. We gebruiken deze dagen ook om de kaarten van Cuba die we van Howard te leen hebben, te bestuderen en een verdere route uit te zetten. Een hele klus want zoals gewoonlijk beperkt onze diepgang ons vaak. Gelukkig blijken ook de Cmap electronische kaarten veel details te geven. We moeten ook beslissen wat we doen als Har terug uit Nederland is. We lezen alvast cruising guides over de hele Carieb eb krijgen wat meer inzicht in de geografie en mogelijkheden om te zeilen.
Zaterdag gaat Harry met een Frans stel naar een Internationale Boekenbeurs in het oude fort in Havanna. Het is heel leuk en erg druk.
Intussen wordt het warmer, we hebben nu iedere dag 30' maar 'snachts koelt het nog steeds lekkr af. Wel erg veel muggen en we besluiten de klamboe op te hangen, dat slaapt heerlijk zonder die zoemende beesten. Zondag voel ik me weer beter.
Maandag gaan we kaartjes kopen voor ons tripje vaan Vinales. De bus is al bijna vol maar ik krijg er nog 2 voor dinsdag 9 uur vertrek. Mooie bussen en prima chauffers.
A = Vinales

We wilden lekker lunchen in de stad en dan vind je natuurlijk niets. Zo gaat dat bij ons meestal. Zelfs het beroemde ijsje bij Copellia mislukte. In Cuba maken ze heerlijk ijs.
Dinsdag 21 febr dus naar Vinales vertrokken, het was een mooie rit. Onderweg nog een kleine deviatie naar een Eco Park, zeker verplicht want het was tenslotte een gewone lijndienst. Naast de bussen van Viazul is er ook nog een andere maatschappij (veel goedkoper) maar alleen voor Cubanen ........... niet te veel vermenging met die buitenlanders denk ik !! Misschien wanneer je vloeiend Spaans spreekt kun je daar wel een kaartje voor kopen. 3.5 uur Later waren we in Vinales. Bij de bushalte waren veel mensen die hun Casa Particulares aanboden en wij vonden een leuk huis. Ze verhuurde 2 ruime kamers met eigen badkamer en zelfs airco. 10 cucs p.p.pn (is 8 euro) Ze kookte ook voor ons als we dat wilden en ook ontbijt was prima. Vinales is een World Heritage Site en niet ten onrechte. Het ligt prachtig in de heuvels van Sierra de los Organos waarvan een gedeelte ook een national park is. Midden tussen de heuvels vind je dan limestone kliffen met prachtige druipsteen grotten. We maakten een wandeling van 4 uur met gids door de landerijen. Veel tabaksplantages maar alles heel kleinschalig. Hoewel de boeren 80% van hun tabaksoogst aan de regering moeten verkopen zijn er geen grote staatsplantages. Ieder boertje heeft tabak, ananas, papaya, amandelbomen, koffie en nog veel meer dingen. Maar de tabak van deze regio is topkwaliteit. Vandaar het hoge percentage voor de staat. We kregen nog een demonstratie sigarenrollen, en natuurlijk wat gekocht. Harry heeft een boer nog geholpen met het omgeploegen van zijn land, dat viel niet mee met 2 ossen en een handploeg.
Mijn verjaardag vierde ik dus in Vinales en we vonden een leuk restaurantje. De kinderen belden ook maar de verbinding was toch zeer matig, jammer .
Verder hebben we alles bekeken wat er te zien was en vooral ook veel Pinacolada's op terrasjes gebroken, hoewel Har houdt het meestal bij zijn biertje (saai he!!) Vrijdag avond weer terug op de boot, alles was prima in orde. Vandaag inkopen gedaan op de markt en vooral water en sapjes in de supermarkt. Daar is het assortiment toch wel erg beperkt. Zoals het er nu uit ziet gaan we maandag verder. Vanavond even gezellig uit eten met Canadeze vrienden en dan prepareren voor vertrek.

lieve groeten van ons beiden. Ans en Harry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten