reykjavik again

Vrijdag 5 augustus
Denk niet dat Reykjavik de meest boeiende stad ter wereld is.  Het is hier comfortabel, vriendelijk en we liggen op een prachtig beschut plekje. Tussen  zeer oude, wrakke-  en de stoere nieuwe vissersvloot van IJsland.  Aan een vaste kade maar wel met stroom en water.  Zo maak je ook  een  springtij mee, in Juli/Aug geeft dat een extra groot verval op de westkust van IJsland.   Een verval van 4.30 meter, het werd wat klimmen en klauteren. Het verschil tussen spring-  en doodtij (verval 1.7 mtr) is erg groot .

 De nieuwe jachthaven is nog in aanleg. Hij komt voor het prachtige nieuwe concertgebouw , ook nog niet helemaal klaar. We vinden de jachthaven wel erg open en er is niet veel plaats voor wat grotere jachten.


Dus liggen wij lekker op ons eigen plekje.  Altijd wat te zien ,te beleven of een praatje te maken.  In het begin hadden we gezelschap van de  Engelse en een Franse boot, die inmiddels vertrokken zijn. Ze gingen gewoon naar huis en hadden niets met ijs te maken.


De cruise schepen lopen dagelijks binnen en vertrekken na 1 dag altijd precies om 6 uur.  Dan begint Happy Hour aan boord, denk ik.

En wij …….. nog steeds aan het wachten om naar Groenland te gaan.  Links en rechts horen we dat ook in andere havens aan de westkust  schepen wachten op een ijsvrije doorgang  van de Christian Sund.  Helaas komt er steeds meer ijs naar beneden en het blijft lekker tegen de kust plakken.

De afgelopen weken was het in Reykjavik druilerig weer en hebben we niet veel meer gedaan dan een gewoon dagelijks leventje met lezen, internetten, beetje wandelen en fietsen, lekker eten en veel slapen. Zelfs de hoezen voor de zonnepanelen en de buitenboord motor zijn klaar. Allemaal heel relaxed maar het wachten duurt wat lang !!   In de Denmark Strait hebben we de  weather window’s gemist maar ons accent lag op de ijsvrije doorgang door  Zuid Groenland.  Nu  we besloten hebben  ons op de oversteek te concentreren, liggen er een aantal prachtige lage druk kernen en de daarbij horende wind met  25 tot 30 knopen of meer.  Hier onder de kust  blijft het rustig en zijn we 2 dagen  gaan zeilen in het Fjord naast Reykjavik. Buiten waaide het 30 knopen en wij dobberden op het tij naar binnen.  Zo gaat dat.
Nu weer terug  op ons plekje in Reykjavik. De douane dacht  dat we nieuwe bezoekers waren en klopte om 05.00 op onze boot  !!! en dat terwijl ons inklarings  formulier voor het raam hangt. (voor Ruud : ramen mag, dat zijn onze langwerpige patrijspoorten !!)  Ik was natuurlijk niet blij want Har sliep gewoon door.
We bestuderen nu driftig alle gribfiles en ijskaarten en misschien kunnen we morgenavond 6 aug.  vertrekken.   Wie weet komt de Christian Sund  onderweg ijsvrij, alternatieven zijn : om Cape Farvel heen varen of door naar Newfoundland.  Hiermee houden we ook rekening wat  weer-planning  betreft.  Het is niet ingewikkeld maar wel lastig.  Straks weer een ijskaart ophalen.

Vanmorgen kwam de familie van de Trobriand op de koffie, we kennen elkaar van de vertrekkersdag.  Morgen varen ze naar Reykjavik en zo liggen we dan toch nog samen gezellig in IJsland.
tot slot nog een mooi plaatje van een aantal oude walvisjagers


Veel groeten en tot een volgend bericht. Ans en Harry

1 opmerking:

  1. Thanks for your great information, the contents are quiet interesting.I will be waiting for your next post.
    zonne-energie

    BeantwoordenVerwijderen