groenland 23 aug


Schrijf nooit wat je plannen zijn voor de komende dagen op een zeil-zwerf tocht want alles wisselt met de dag.  Er ligt een enorm lagedruk gebied op zee tussen Groenland en Newfoundland. Een tweede komt er direct achter en tussendoor blijft het lekker stormachtig buiten. We verlaten Groenland voorlopig niet, wat we eigenlijk niet erg vinden.

 Vrijdag (19/8) is een prachtige zonnige dag. We (de Trobriand en wij) hebben besloten  toch het Tasermiut Fjord te gaan bekijken.  Om 9 uur vertrekken we naar het 30 (zee)mijl lange  Fjord. Op de motor en  plat voor de wind, heerlijk , zo is er volop gelegenheid om rond te kijken.  Het is onbeschrijflijk mooi, wat een natuur.   We varen helemaal tot aan het eind waar de Sermitsiaq gletsjer naar beneden komt.

 Misschien hadden we iets eerder moeten omdraaien want inmiddels is de wind flink toegenomen, ik zie 27 knopen ware wind op het scherm (wk6).  We keren om en zetten de zeilen bij.  Met een rif in het grootzeil en de  fok  kunnen we lange halen maken, hoog aan de wind.  Zo kruisen we 30 mijl terug naar Nanortalik, en super zeiltocht. Het is behoorlijk koud en als we aankomen is het pikdonker. Om 22.00 uur liggen we weer langs de kant. Heel moe maar zeer voldaan, een onvergetelijke dag.

Zaterdag 20 aug (Har is jarig !!)
We gaan we verder cruisen in Groenland.  We hebben een route uitgezet naar Uunartoq, een eiland met warme bronnen die al genoemd wprden in de oude Noorse Sagen. Bovendien trekt een warm bad ons ook wel aan.  Helaas is het vandaag zwaar bewolkt. Er staat een mooi windje en we kunnen grote stukken bezeilen. De tocht is prachtig tussen de honderden eilanden/ rotspartijen waar de kust van  Zuid Groenland uit bestaat . Overal drijven ijsbergen , kleine en grote in allerlei vormen, ze blijven fascinerend.

Om 4uur gooien we het anker uit voor het eiland.  We hebben de grote rubberboot met vaste bodum bij ons .  Hij past wel in de ‘garage’ maar alleen half opgeblazen. Bovendien is hij vrij zwaar. Best een klus om die vaar-klaar te maken, maar goed dat hoort bij het ankeren.  Even later ligt ook de Trobriand naast ons en tot ieders verbazing komt er nog een zeiljacht aanvaren.  Een Engels schip met Italianen aan boord .  3 Jachten voor anker  bij een klein eilandje in Groenland, het is een unicum.   Even later zitten we allemaal in de warme poel op het eiland. Heerlijk , maar moeilijk om er uit te gaan want boven water is het foei koud.

Ter ere van Harry’s verjaardag komen Robbert, Lydia, Nikita en Christy bij ons pannenkoeken eten. Ik moet er heel wat bakken !!

De volgende ochtend beklimmen we nog even een bergje op het eiland en dan trekken we verder. Onze volgende  bestemming is Saarloq, een piepkleine nederzetting op de punt van een eilandje waar 150 mensen wonen.  Vandaag  is er weinig wind en wordt het  motor-zeilen . We varen weer iets meer richting open zee en het aantal  de ijsbergen wordt steeds groter.  We leggen 26 mijl af en gooien het anker uit in een kleine baai naast het dorpje. We passen er net met 2 boten in. 

De volgende ochtend schijnt de zon en kunnen we even , lekker beschut onder de buiskap, aan dek ontbijten. We gaan niet aan wal maar vertrekken richting Qaqortoq, een tocht van 15 mijl.  Opeens is er dichte mist en moeten we met de radar bij varen, voornamelijk  om de ijsbergen te kunnen waarnemen.  Er staat wel een lekker windje en de zeilen gaan al snel vol bij.  Zo snel als je mist op je af komt zo snel ben je er ook weer uit.  Weer een schitterende tocht en om 15.00 uur zien we het stadje voor ons liggen.  Allemaal gekleurde huizen tegen de berg, heel schilderachtig.  We gaan op zoek naar een plaatsje in de haven.  Het wordt weer een stalen kade muur met grote autobanden ter bescherming waar we tegen aan moeten liggen.  Zo ziet het er in de meeste havens uit. De Trobriand gaat tegen ons aan liggen.

 In Groenland kun je geen jachthavens of ligplaatsen met water en stroom verwachten.  Een havenmeester is er meestal ook niet. We zijn dus geheel selfsupporting.  De watermaker draait heel regelmatig wanneer het zeewater niet te koud is. (het moet minimaal plus 4’zijn).  We zijn  zuinig met zoet water en  douchen is er even niet bij.  De kachel gaat iedere avond en ochtend aan, het is ’s morgens vaak 7’ in de boot . De generator laadt keurig onze accu’s op maar meestal kunnen de zonnepanelen en de windgenerator het wel aan.  Zodra er weer gevaren wordt kan de motor het allemaal aan en is er ook  warm water. De boiler kan het niet erg  lang warm houden met dat koude zeewater onder de boot. De afwas sparen we  op tot er warm water is.  Gas is om lekker eten te koken en liefst niet om afwaswater te koken.  Het geeft wel een gaaf  gevoel zo helemaal voor jezelf te zorgen.

Het ziet er naar uit ziet dat we nog wel even on Qaqortoq blijven liggen.  De weersverwachtingen zijn voor de oversteek niet goed. Hier is het rustig. Vanmorgen een zonnetje en bijna geen wind. Er is weer een klus te doen. De buiskap is op verschillende plekken aan het slijten op de stiknaden. Dat moet voor vertrek gerepareerd worden.  Eens kijken of ons naaimachientje dat aan kan.
ps. het uploaden van foto's gaat veel te langzaam , er komt een serie groenland foto's op picasa.
 Veel groeten van ons beiden en tot een volgend bericht. Ans en Harry


Geen opmerkingen:

Een reactie posten