Djupivogur – Ijsland  maandag 13 Juni , 2e Pinksterdag, ook hier

Na een goede nachtrust wordt onze boot van zeil- weer  woonschip.  Alle zeiljassen en  broeken, handschoenen, laarzen, mutsen en zwemvesten  verdwijnen naar de stuurboord badcel waar ook een rooster van de kachel in blaast. Dat is onze droogkamer, het werkt fantastisch.  Na een tocht is er  altijd troep in de keuken. Alles staat in de gootsteen, dat is namelijk de enige plek waar niets uitvalt.  De handdoeken  (tegen het rammelen) komen weer uit de kast en de computers en boeken kunnen weer gewoon op tafel liggen.

De plaatselijke politieman, die ook douane is komt aan boord om ons in te klaren.  Om het een beetje aanzien te geven heeft hij wel 4 formulieren in te vullen en  na een half uurtje vertrekt hij met een paar lekkere Hollandse biertjes in zijn tas.  Zo hoort dat ook.

Wij verleggen de boot naar een drijvende steiger.  Hoewel aan het lage walletje en iets te kort voor onze boot toch een veilige plek.  Zo kunnen we plannen gaan maken voor een landtripje. De tent en wandelschoenen komen  voor de dag.  Het weer is zeer matig, wel droog maar guur.  Je kunt hier geen auto huren en de fiets zien we niet zo zitten.  Bus dus.  We willen naar het National Park Skaftafell  220km hier vandaar.  Ik ga nog eens de plaatselijke camping bekijken om in te schatten wat we allemaal mee moeten nemen. Dat ziet er best goed uit. Er is een huisje bij waar je kunt koken, douchen en zelfs gezellig zitten.  Na een praatje biedt een Amerikaans stel ons een lift aan, zij gaan immers ook naar Skaftafell. Eric en Angie zijn dertigers en heel gezellig.  We gaan vlug onze rugzakken inpakken en rijden om 1300 uur weg.  Ondanks regenachtig weer beginnen we te begrijpen wat IJsland is.  Prachtige kustlijn met veel rotsen en inhammen, een  goede 2 baans weg  ( de Circular road route 1 ) dan een strook  boerenland meestal met schapen en dan vreemde bergen. Niet hoog maar wel met sneeuw, het lijken  meer uitlopers van bergen.  Na enige tijd komen we de eerste  gletsjers al tegen.  Onderweg stoppen we bij Jokulsarlon een meer onder aan een gletsjer waar regelmatig  stukken ijs afbreken.  Deze kleine ijsbergen drijven via dat meer langzaam naar zee . Bizar gezicht.   We stoppen ook nog even in Hofn om wat eten te kopen voor  een BBQ.

De camping is mooi en veel ruimte.  Zonder geruzie zetten we binnen 5 minuten ons tentje op. De BBQ aanmaken kost heel wat meer moeite en inmiddels is het behoorlijk koud en guur.  Geen keus want deze camping heeft geen huisje of kookmogelijkheden. We moeten dus wel.

De volgende 2 dagen zijn prachtig. Mooi zonnig weer, soms zelfs warm. We maken schitterende wandelingen van 5 uur en meer. Zien heel veel gletsjers, er ligt nog  veel vulkaanstof waardoor hele stukken ijs zwart zijn. Heerlijk om weer veel bloemen, struikbosjes en vogeltjes te zien.  We steken hele rivierbeddingen over (weinig water) en wisselen ervaringen uit met andere trekkers.  Het is hier niet hoog, max 950 meter, maar het lopen zit niet echt in mijn benen. Har heeft minder last en gelukkig gaat het ook bij mij de 2e dag al veel makkelijker.

Helaas biedt niemand ons een lift terug aan!  We nemen donderdagmiddag de bus naar Hofn,  tentje weer op want de volgende bus gaat morgen om 8.30 uur. Zo gaat dat hier. 

In de haven ligt een Engels zeiljacht, vanmiddag binnengekomen. Barre tocht gehad, te veel wind en veel te koud. Ze zien er nogal ruig uit maar waren nog in goede stemming.  Op hun aanraden bestellen we in een leuk restaurantje de fish of the day, maar helaas is die op. Dan maar een hamburger, Har kan enorme hoop friet  niet weerstaan.  We delen de tafel met een Duits stel, het eten is matig maar het is gezellig.  Volgende morgen vroeg op, tent in de zak (nat) en wij in de bus. Uurtje later zijn we ‘thuis”. 

Geen vrij WIFI maar wel via het hotel, een prima verbinding.  We halen alle gribfiles binnen, jullie mails en lezen het nieuws. Begrijpen dat Griekenland ons steeds armer maakt en gaan maar even snel de financien bijwerken.

Vrijdag  17 juni  is National Day in IJsland, heel asociaal gaan we niet naar de festiviteiten kijken. Ben in Nederland ook niet van de Koninginnedag spelletjes !  Het dorp heeft in ieder geval een dolle dag.  Wij bestuderen het weer en besluiten zondag- avond of nacht  te vertrekken.  2 dagen tijd voor andere dingen zoals het bijwerken van deze blogsite. Boodschappen hebben we maar weinig nodig, alleen melk en groente. We bakken nu bijna al het brood zelf, maken yoghurt en leven nog uitgebreid van de voorraden aan boord.  De ijskast hebben we uit gezet. De ruimte onder de vloerplaten is koud genoeg. De kluslijst moet nog afgewerkt worden en de boot weer zeilklaar.  Er blijft morgen vast wat tijd voor een wandeling over. 

 Onze volgende bestemming wordt Husavik aan de Noordkust.  De wind zit nog steeds akelig in het Noorden, dat wordt  kruis tochtje !!.Veel groeten allemaal van Ans en Harry.

2 opmerkingen:

  1. Ans, wat een geweldige foto's, prachtige natuur - lijkt me heerlijk om daar te lopen. Ik geef je binnenkort het nummer van Bonnie door, moet het nog even verifiëren. Erg leuk om je reis zo te kunnen volgen...Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We vinden het leuk dat we ook op jullie site kunnen kijken en zo de gemeenschappelijke avonturen met de Trobriand kunnen volgen.
    Goede reis verder.
    Herman en Agaath, ouders en grootouders van de Trobriand bemanning

    BeantwoordenVerwijderen