Puerto RicoVan dinsdag 09 tot zaterdag 20 april ’13,  liggen we in Ponce, Puerto Rico.
 

 We halen de fietsen uit de  ‘’garage’ en brengen ze naar de wal. In tegenstelling tot de nuffige mensen van de Marina (toegang $10 p.p.p.d.)  zijn de leden van  van de fishing club uiterst vriendelijk en mogen we de dinghy gratis afmeren, de fietsen stallen en gratis gebruik maken van een uitstekende Wi-Fi  verbinding.
 Heerlijk weer eens op de fiets, ook al zijn er geen fietspaden ! We gaan Ponce centrum eens verkennen.  Het is niet veel, wat oude huizen , een park met kerk, een autovrije winkelstraat en niet veel meer.  Bij een volgende bezoek vinden we pas een leuk koffie barretje, gewoon in een ‘rommel’winkel.

Op vrijdag 11 april  verwachten we  de Indira van Freek en Willeke en gaan dus niet te laat terug.  Als we bij de boot komen zijn ze net gearriveerd, leuk gezicht om ze naast ons te zien liggen. Snel aan boord en bijpraten. We eten bij ons aan boord en maken plannen.  Zondag en maandag huren we een auto en boeken een B&B in San Juan.

 El Yunque in het Noord Oosten van PR is ons doel, een tropisch regenwoud met watervallen, zicht op de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee en wandel mogelijkheden. De bergschoenen liggen in de auto.  Helaas valt het een beetje tegen. De vegetatie is prachtig, grote verscheidenheid  en nog enkele echt oude, grote bomen . Bij de waterval is het erg druk en de ‘hiking trails’ zijn betonnen paadjes. Met de auto kun je door het hele park rijden en iedere attractie (uitzichtpunt, paadje of waterval) heeft een parkeerplek en een kiosk.  Misschien zijn we vergeten dat we hier min of meer in Amerika zijn, alles efficiënt en modern  !!
 
Overigens is de beslissing over de status van PR nog steeds niet genomen. Worden ze  Amerika’s  51e staat of behouden ze de status quo en blijft het  soort commonwealth  van de USA. Recentelijk heeft de bevolking met krappe meerderheid gekozen voor de 1e optie, maar of dat ooit door de senaat zal komen blijft de vraag.  Ondanks de grote invloed van Amerika is de sfeer  gelukkig vooral Caribisch.

Ons B&B in San Juan in de moderne uitgaanswijk Condado is erg leuk, bij het ontbijt ontmoeten we de Nederlandse eigenaar , hoe toevallig.  Na enig zoeken eten we bij een uitstekend Chinees restaurant. De volgende morgen bezoeken we de oude stad. Freek en Wil gaan hun eigen weg en wij slenteren rond en laten ons rijden door het toeristen treintje, we kennen de stad immers al van ons bezoek vorig jaar. We lunchen samen en gaan om 4 uur terug richting Ponce. 

Zowel heen als terug rijden we gedeeltelijk via toeristische wegen. Puerto Rico is een prachtig land, 161x56 km groot. Plus een paar eilanden.  Vanaf zee komt het als een groenen deken uit het water omhoog.  Het land is zeer heuvelachtig zonder echt  hoge pieken.  De wegen zijn goed en doen soms denken aan Zwitserse bergweggetjes met flinke haarspeld bochten.  Bijna was ik weer wagenziek.

Terug in Ponce stoppen we bij de supermarkt en kunnen Freek en Wil flink inslaan voor hun verdere tocht.   We borrelen en eten meestal samen .  Donderdag 18 april gaan zij weer verder in Westelijke richting.
Wij blijven nog even, vrijdag is vrij slecht , 2 boten raken van hun anker.  Een, een  catamaran heeft een sleepbootje  nodig om terug te komen.. Gelukkig ligt de Lion King stevig.
Wanneer we onze laatste vers boodschappen gaan doen is de supermercado net bevoorraad . Goed vlees, groente en yoghurt, prima

 

Zaterdag 20 april (Susan is jarig)  willen we vroeg vertrekken maar de motor start niet. Een lege accu !!

Gelukkig wel met een starkabel op de andere accu.  We motorsailen naar Bahia Jobos en gaan voor anker.  Er is een klein dorpje en het is zeer landelijk. We wandelen wat rond,  drinken een biertje en  dan terug aan boord.

Nu aan de slag,  accu en bedradingen worden nagekeken. Uiteindelijk concluderen we dat de generator toch te veel van de startaccu trekt.  Het ding is intussen 8 jaar oud, dus maar vervangen. Wel een vervelend moment want accu’s zijn in Amerika erg duur.

De volgende ochtend varen we naar de baai van Puerto  Patillas. Het ziet er leuk uit, geen industrie, mooi groene heuvels  en wit stand . We halen de dinghy uit de garage, motor erop etc.  en gaan naar de kant.  Het is zondag en het strand is vol met grote families en overal heerlijke BBQ luchten. Een echt zondags uitje voor de mensen uit  Arroyo.   De fraaie voorzieningen zoals, toiletten, douches, kinderspeelplaatsen, betonnen paadjes en keurige kioskjes geeft duidelijke  de Amerikaanse inbreng weer.  Wij vinden een onverhard pad dat ons door mangrove en bebossing  voert  en goed is voor een mooie wandeling.  Daarna zoeken we een kroegje, de 1e zonder internet maar erg leuk. 2e Keer meer succes, Wi-Fi maar ook keiharde muziek, snelle motoren en glimmende jeeps.  We  checken mail en halen een gribfile binnen, dan vlug naar de boot.

Onze dinghy ligt voor het huis van Don, een gezellige man uit Texas die beslist wil dat we even binnen komen.  Daar ontmoeten we nog wat andere cruisers en vertellen we de bekende verhalen. Waar kom je vandaan, waar ga je naar toe, wat heb je meegemaakt etc etc.  Iemand heeft gekookt en we moeten beslist aanschuiven. Het wordt een gezellige avond en de volgende morgen mag ik mijn was bij Don in de machine gooien.  Don en zijn vrouw zijn met de boot in Patillas aangekomen, hadden het zo naar hun zin dat ze een huisje kochten wat hij nu aan het opknappen is. De boot ligt nog steeds voor de deur.

Dinsdag de 23e gaan we weer verder en besluiten naar Fajardo te varen. De laatste haven aan de westkust van PR.  Daar is een watersportwinkel waar we een nieuwe accu kopen.   We ankeren bij isleta Marina net tegenover Fajardo. 

De volgende morgen met de publico (lokaal busje) naar de shopping Mall waar ook West Marine zit, plus een McDonalds, wel koffie maar slecht internet. Dat zijn we niet gewend van de Mac. We vinden wat we nodig hebben voor de boot, slaan ook verst fruit, groente en yoghurt in. Het kost moeite om een taxi te pakken maar hij brengt ons wel  helemaal naar de dinghy en helpt zelfs om de accu in het bootje te hijsen.  Mensen zijn erg aardig en behulpzaam hier.

Weer aan boord moet Harry aan de slag.  De accu’s zitten onder de vloerplaten in het midden van de boot. Alles strak naast elkaar. Even een hoop werk om de ouder eruit te halen en de nieuwe erin te zetten , past allemaal net. De moeite wordt beloond en  de motor start weer.  Dat vaart toch wel iets veiliger.

Donderdag 25 april 2013 gaan we weer verder, naar  Culebra, slechts 25 mijl als het bezeild zou zijn.  Culebra is onderdeel van  Puerto Rico.  We gooien om 1500  het anker uit achter in Bahia Honda, vlak voor Dewey, het stadje.  We blijven een dagje liggen. Lopen naar Flamingo Beach, inderdaad heel mooi (zegt de loneley planet) zelfs al is het er niet meer rustig.  Dewey is best aardig, wel jammer dat er zo veel auto’s op het kleine eiland rijden.  Er is een goede ferry verbinding met Fajardo en ook een vliegveld voor kleine toestellen. Veel toeristen komen voor een weekend, kleine week of als dagtoerist vanuit Fajardo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten