Aruba , nieuw roer, vertrekIn de week van maandag 1 tot 7 okt. Gaan we nog een paar keer kijken hoe de opbouw van het roer vordert.  Victor spreekt beperkt Engels en dat veroorzaakt zo hier en daar wat misverstanden. We besluiten regelmatig te gaan om goed te weten wat er gebeurt. Verder is het een rustig weekje. We doen erg ons best om wat Spaans onder de knie te krijgen.  Omdat het rond de boot altijd druk is met snelle motorboten besluit ik vanaf de kant te gaan zwemmen. Het water is heerlijk warm en redelijk schoon. Har mag helaas niet met zijn duim in het water.  De wond geneest maar heel langzaam.
Donderdag begint het Carribean Sea Jazz festival dat klinkt toch wat logischer dan in Curaçao waar ze het Northsea Jazz festival hadden.  Café La Plaza, een echt Nederlands eetcafé , heeft de primeur. Om 8 uur speelt de band van ??? (sorry vergeten) , We vinden het erg gezellig en het eten is goed.
Vrijdag wil Harry voor en check up van zijn duim langs een dokter. We bussen naar het General Hospital ten Noorden van Oranjestad.  De 1e hulp arts  adviseert om naar het medisch centrum in San Nicolas te gaan . In het GH is het basistarief $350 ongeacht e verdere handelingen. Wel wat veel om een paar hechtingen eruit te halen.  En aangezien we toch niets te doen hebben pakken we ’s middags de bus en tuffen naar San Nicolas. De arts haalt de hechtingen er nog niet uit maar geeft een 2e antibiotica. Zondag terugkomen (dan heeft hij dienst) en gaan ze er wel uit.  De wond is allesbehalve dicht maar de ontsteking stopt zodra de hechtingen eruit zijn.

opbouw van het roer
Week 8 – 14 okt.

Maandag vroeg een laatste check van het roer. Helaas , hier gaat het fout. Het roer is maar aan 1 kant afgerond en stomp aan de andere zijde.  Weer een misverstand.  Niemand is blij maar het moet wel hersteld worden.

Intussen is het weer gaan waaien en de verwachting is pas donderdag zonder wind.  Niets aan te doen. We gaan nog maar een keertje lekker uit eten ergens in de Hoofdstraat.

Donderdag komt het roer, ziet er nu goed uit, Victor heeft Joydell,  een duiker van het Dive Center meegenomen.  We slepen alles met de dinghy weer naar de boot.  Het terugplaatsen van het roer gaat verrassend snel en makkelijk. We gebruiken de grootzeilval , die we met een dwarslijn boven het gat van de roerkoning kunnen houden, om het laatste stuk van de roerkoning  omhoog te hijsen.  Zelfs het monteren van de borgschroefjes op de juiste plek gaat snel.
Beide mannen willen graag mee om een proefvaart te maken.  Wat ben ik daar achteraf blij om want het binnenhalen van het 2e anker (plus 60 meter ketting) moest met de hand gebeuren. Omdat Harry nog steeds een  “one arm bandit” is , hadden we er samen een heel zware dobber aan gehad.  We varen een 1.5 uur rond, op de motor maar ook onder zeil.  Het roer gedraagt zich prima ………  we hebben weer een bruikbaar schip !!!  Pff dit heeft ons bijna 4 weken gekost.  Als alles afgehandeld is (centjes!!) ruimen we op en maken de boot klaar. Ik kook voor 2 dagen en dan vertrekken we om 23.00 uur.  Er is weinig wind de komende dagen en de afstand naar Santa Marta is 275 mijl.

Vrijdagmorgen valt de wind weg en motoren we 6 uur. Daarna wisselt zeilen en motoren elkaar af.  We kunnen veel de Code 0 gebruiken maar wanneer we meer dan een uur met een snelheid van 3 knopen gedobberd hebben zetten we weer even de motor bij. ’s Avonds en ’s nachts is het heerlijk varen maar tussen 12 en 3 overdag is het bloedheet.  Het raam wat in de buiskap gemaakt is, is wel heerlijk maar midden op de dag kun je beter binnen blijven.

 We zien een walvis op redelijke afstand. Hij spuit een paar keer en verrast ons ook met een mooie zwaai van zijn staart voordat hij naar beneden duikt.  Later in de middag zwemmen er dolfijnen rond het schip. We gaan voorop staan, kennelijk zien ze ons want ze blijven een hele tijd rond de boeg spelen.  Dan zwemmen ze naar de sleepgenerator die natuurlijk mooi blinkt in het water, en hangen er nieuwsgierig boven. Het vislijntje hangt ook achter de boot, maar gelukkig bijten ze nergens in. Wat zijn het toch een leuke beesten. Al met al was het  heerlijk om weer eens op het water te zijn.

Zaterdag middernacht komen we in Santa Marta aan. Wim had gezegd “ roep me maar op …….. van dat aanbod hebben we graag gebruik gemaakt en zo leggen we heel snel en makkelijk aan in een prachtige Marina.  Even een biertje en bijkletsen. Zij zijn net terug van hun 6 daagse wandel tocht naar de Ciudad Perdida, het klonk fantastisch, wij hopen dat later ook nog te doen.

Groeten voor nu uit COLOMBIA , SANTA MARTA

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten