Husavik

Moment van schrijven is 1 juli 2011


Op 21 juni vertrekken we uit Djupivogur. De tocht naar Husavik was zoals verwacht koud met nog steeds  een stevige Noorder  wind. De gemeten afstand naar de tussen liggende haven  Sedisfjordur is 55 mijl, zeilend hebben we 95 mijl nodig om er te komen. Het is erg koud. We gaan het prachtige fjord in, meren af aan een veilige kade en zo kunnen we rustig opwarmen en lekker slapen. Wat maakt het uit ……. we hebben alle tijd van de wereld.

 Het volgende traject is 170 mijl. Binnen in het fjord is het rustig weer. We vertrekken even na de middag, Har moet kort daarna de mast in omdat de grootzeilval achter het motorlicht blijft hangen. Eenmaal buiten blijkt het tocht weer 6 tot 7 bft te waaien. Overigens geheel volgens de gribfiles. Wanneer we om Langanes, de N.O kaap heen zijn neemt de wind langzaam af en wordt  het beter bezeilbaar. Toch hebben we 220 mijl afgelegd wanneer we vrijdag de 24e om 09.30 Husavik binnen lopen.

Schitterend hier, mooie beschermde haven met uitzicht op bergen (heuvels) met eeuwige sneeuw.  Wat vissersboten die weinig te doen hebben en er komt zelfs een Noors zeiljacht achter ons liggen. Dit is de haven voor toeristen om naar walvissen te gaan kijken. De boten varen af en aan. Wij gaan plannen maken voor een tochtje met auto en tent.

  Zondag vertrekken we naar het Jokulsargljufur National Park in het N.O. van IJsland. Omdat het niet aan de circular road nr1 ligt, is het heel ongerept en niet te veel  bussen met toeristen.  We maken prachtige wandeltochten door canyons, over lavavelden, en een enorme waterval bij Dentifoss.  Halverwege het park is een simpele camping waar we 1 nacht blijven .

 Daarna rijden we richting het merengebied Mivatn, wel erg toeristisch maar spectaculair. We lopen langs geisers en borrelde modderpotten,   het merengebied van Myvatn, we beklimmen vulkanen en wandelen weer over andere lavagebieden  en baden in een grot met een bron van 40’, dat is wel erg warm maar heerlijk.  Schitterende tochten met vreselijk slecht weer. De temperatuur hangt tussen de 4,5 en 6 graden en het regent veel. De avondwandeling is gewoon nodig om warm te worden voordat we de slaapzak in duiken.

 Donderdag brengen we de auto weer terug in Akureyri, we hebben zo’n 450 km gereden. Dan wordt het eindelijk mooi  weer !!! Alle IJslanders komen naar buiten en wij slenteren door de stad tot 3 uur wanneer de bus naar Husavik vertrekt, 85 km verder.

Nu weer thuis en langzaam denken aan verder trekken maar eerst een paar rustige dagen om alles bij te werken. Mails, skypen, bellen, dagboek bijhouden, foto’s downloaden, de website, boodschappen en een nieuw traject voorbereiden. Ik heb voor het eerst de bonte was gedaan aan boord (de witte had ik op de camping laten doen). Het is wel een gedoe maar gaat goed zolang we de kachel aan hebben om te drogen.   

Einde van dit verslag, dank voor jullie reacties en mails. Veel groeten van Ans en Harry
Geen opmerkingen:

Een reactie posten