Italie 2


van Sardinië naar Elba , Rome, Salerno, Pontini Islands en Aeolian Islands.
  Van 22 sept tot 17 oktober
Dinsdag 22 september Rond half 9 vertrekken we vanuit Olbia (Sardinië) richting onze volgende bestemming Elba.  Zoals bijna standaard, zou ik willen zeggen, is de koers niet bezeilbaar.
Corsica. Blusvliegtuigen oefenen
 We hebben alle tijd , gaan er een dagtocht van maken en bereiken in de namiddag Corsica, de baai van San Ciprianu. Een aardig plaatsje, heel rustig maar nog net genoeg winkeltjes om eten te kopen. Direct achter de kust liggen veel ondiepe meren,  ideale plaatsen voor vogels. We verkennen eerst het plaatsje en de directe omgeving. De volgende dag willen we langs de kust omhoog lopen, het ziet er allemaal mooi en zeer groen uit. Veel grote, heerlijk geurige dennenbomen die typisch voor het Middellandse zee klimaat zijn. We verdwalen hopeloos en eindigen bijna verstrikt in de bramenstruiken. Met flink wat krassen op armen en benen lukt het toch weer een weg te vinden die ons terug naar ons dorpje brengt. In het totaal 4 uur gelopen.

Portoferrario
 

Donderdag 24 september ‘s avond om 1800 uur halen we het anker op zetten koers naar Elba. Er staat een flinke deining  waardoor de boot erg slingert.  We letten niet goed op  bij het hijsen van het grootzeil en de  val schiet achter het motorlicht.   Er zit niets anders op ….… Har moet de mast in. We proberen de boot zo stil mogelijk te leggen en met enige moeite lukt het om alles weer op z’n plaats te krijgen.  Pfff.  De nacht verloopt verder rustig, zeilen en motoren wisselen elkaar af.  De zeegang / deining blijft stevig. Vrijdag  rond de middag lopen we in
Golfo Stella op Elba binnen.  Een mooie baai met strand en groene heuvels ,maar verder niets. Geen winkel en geen bus om naar het volgende plaatsje te gaan.  Jammer, dus gaan we zaterdagmorgen 2 baaien verder, naar Marina di Campo.  Al met al een betere keus. Een goede ankerplek, een gezellig plaatsje met winkels en busverbindingen.  Van hieruit verkennen we Elba , per bus naar Portoferrario en Porto Azurro en een mooie wandeling naar San Pietro, een klein dorpje in de bergen van Marina di Campo.Dinsdag 29 september verlaten we Elba. Koers richting Rome. Net voor donker zeilen we langs  Porto Ercole. Veel ankerplekken zijn hier niet langs de kust, maar volgens de kaart mag je bij Ansedonia ankeren. Het is  donker als het anker valt en we liggen weer in 1x goed. Ook de volgende morgen begint met pech, de harp van de grootzeilval breekt. (ja, die was kort geleden vervangen maar de reserve sluiting was van een lichtere kwaliteit)  Gelukkig valt het zeil recht naar beneden in de sailbag.  Arme Har nu moet hij weer naar boven.  Er is geen wind en we varen eerst een uurtje verder op de motor. Wanneer we een rustige plek, achter een kaap vinden, gooien we anker uit …..… helaas het houdt niet  ……………. Dan maar zonder anker en rustig drijven.  Het is snel gefikst  en we kunnen weer verder. Tijdens al deze manoeuvres pikten we ook nog een visnet op (om de kiel)  ………….     gelukkig  kwam het vanzelf los.  Hierna zeilen we rustig verder !!!! en komen woensdag om 1600 uur aan in Porto Turistico di Roma.

Forum of Trajan
 
Het is een grote Marina aan de rand van Ostia, goed beschermd tegen alle windrichtingen en deining. Een boulevard met winkels en restaurants. Boodschappen in Ostia , ongeveer 20 min lopen. De Marina deed ons een aardig aanbod,  7 dagen liggen, 6 betalen. Voor onze boot komt dat op 180 € (later bleek dat het voor boten tot 15 meter was, maar het was ons per mail aangeboden en ze hielden zich eraan). Er is ook een goede bus/trein verbinding, Ostia/Rome (ongeveer 1 uur)

 In Italië moet je per Marina een prijs opvragen, in juli/augustus topprijzen daarna heel verschillend. Met slecht weer gaan de prijzen omhoog etc. Best lastig om niets op internet uit te kunnen zoeken, maar zo werkt het hier u eenmaal.

Vrijdag 2 oktober Susan en Aline komen een lang weekend aan boord, ze heeft een auto op het vliegveld gehuurd en zo kunnen we die dagen met de auto naar Rome. Het is heel gezellig. Ons oorspronkelijke plan om Rome per fiets te doen hebben we snel laten varen. Fietsen langs autowegen leek geen optie en Rome heeft nog niets aan fietspaden gedaan zoals veel andere grote steden. (Parijs, London en NY). Woensdag 7 oktober Na een heerlijke week Rome vertrekken we weer. Volgende bestemming  de Pontini Islands een groep van 5 vulkanische eilanden tussen Rome en de baai van Napels. Isola Ponza is het grootste eiland. In het hoogseizoen is het vreselijk druk ,( dat geldt voor alle eilanden in de Middellandse Zee ) maar in oktober is het rustig. Ponza (plaats en eiland hebben dezelfde naam) heeft een schitterende baai . Het plaatsje is tegen de berg aangebouwd en ziet er schilderachtig uit.  Al wandelend kunnen we het eiland van alle kanten bekijken. Helaas zullen we er niet met de boot omheen kunnen varen want er komt weer eens slecht weer aan.  We moeten een veilige haven gaan zoeken op het vaste land. In de baai van Napels zijn alleen maar dure Marina’s die bovendien geen plaats hebben.
 
Ponza
 


 
Positanio
 
 Na Napels begint de Amalfi kust (schitterend) en we varen door tot we Positano zien liggen. Weer een prachtig plaatsje tegen de berg aangebouwd. We besluiten hier een nacht voor anker te gaan voordat het donker wordt. We proberen met de dinghy aan wal te gaan. Er is slechts 1 piertje waar continue motorboten en ferry’s  aanleggen. Het strand blijkt een steile landing te hebben en met deze deining komen we er nooit meer weg. Helaas weer terug naar de boot. De deining wordt erger en de nacht behoorlijk oncomfortabel. Gelukkig houdt het anker goed. 
 
 Zaterdagmorgen vroeg verder richting Salerno waar we een plek in de Marina kunnen krijgen.  Het is een grote goed beschermde haven (ook commercieel) en hier kunnen we het slechte weer over ons heen laten komen.  We zien 1 keer 50kn wind op de teller maar komen er zonder kleerscheuren vanaf. Dat kunnen veel boten om ons heen niet zeggen. De schade bestaat veelal uit gescheurde fok, bimini, buiskap etc.  Salerno is een mooie plaats met een groot kasteel uit de middeleeuwen, een oude stad en goede treinverbindingen.  Zaterdag zijn we opgesloten in de boot, het regent verschrikkelijk. Zondag droog en we pakken de trein naar Napels .

 
 Uitgebreid dwalen we door het Archeologisch Museum , alvast een voorbereiding op ons bezoek aan Pompeï (maandag). Dinsdag een ochtend boot opruimen en alle natte spullen drogen en ’s middags naar Salerno Castle gelopen. In Salerno kijken we nog snel de mooi gerestaureerde kathedraal met een zeer bijzondere crypte. Woensdag bezoeken we Napels voor de 2de keer, en als we ‘s avond thuis komen begint de 2e regendag die duurt tot donderdagmiddag. Zodra het droog is vertrekken we.

de Pizza place in Napels ??!!

veel grafitty in Napels, de kunst van de straat

 

Donderdag 15 oktober   Natuurlijk weer veel deining na al deze stormen, de wind zit pal achter en van het stampen en rollen word ik behoorlijk katterig.

Koers richting  Aeolian Islands, opnieuw een groep vulkaan eilanden, 35 mijl  ten noorden van Sicilië. We varen de nacht door en Vrijdagmiddag zeilen we langs Stromboli . Net voor donker bereiken we een goede ankerbaai bij Isola Panarea.  Er liggen nog een aantal andere boten.  Ontspannen zeilen is er in deze Tyrrhenian Sea niet bij, tenminste niet in deze tijd van het jaar. We maken een boeren nacht en zien pas de volgende morgen hoe prachtig het hier is.

Deze archipel,  (7 eilanden) ook wel genoemd de Lipari eilanden bestaan uit allerlei vulkaan rotsen (pieken) Twee vulkanen zijn nog actief, Stromboli en Gran Cratere op het eiland Vulcano.

Zaterdag morgen ontbijten we heerlijk in het zonnetje met een rimpelloze zee om ons heen !!!! We motoren heel rustig langs Lipari richting Isola Vulcano het lijkt wel een sightseeing tripje , werkelijk  prachtig hier.  3 uurtjes later ankeren we in Porto di Levante een mooi beschutte baai aan de NO kant van het eiland.Het is nu 19 oktober.  Onze eindbestemming voor dit seizoen wordt Sicilie. Voorlopig dus geen berichten meer op de blog.  Groeten aan alle lezers, Ans en Harry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten