Van Grenada naar Cuba

We vertrekken pas maandagmorgen 2 dec. uit Grenada.
 Harry heeft opeens geen zin om een lange tocht te maken !  Oef , snel plannen veranderen 뀉뀉뀉.. wanner  je maar met 2 aan boord bent moeten de neuzen wel dezelfde kant op staan anders werkt het niet.   We besluiten om voorlopig eerst maar dagtochten te gaan maken, we zeilen overdag, gooien het anker voor donker uit en gaan de volgende dag weer verder. Dat doen we tot Guadeloupe .
 Maandag van Grenada naar Bequia,
 dinsdag naar St Lucia (Rodney Bay),
 woensdag  naar Martinique  (le Marin) en donderdag naar St Pierre
 vrijdag naar Dominica
 zaterdag naar Guadeloupe.
 Achter de eilanden is het rustig weer, soms geen wind. Maar de passages tussen de eilanden zijn onrustig. Door de  aanhoudende  wind van de laatste dagen zijn de golven hoog en de deining heel lang.

  In de Guadeloupe passage kijgen we  heel onverwacht (op klaarlichte dag !) een enorme sqall over ons heen 35 kn en meer. We maken de fout door rif 1 en 2 tegelijkertijd in het voorlijk te zetten. De reeflijnen raken in de knoop achter aan de giek, er komt  nu te veel valse kracht op het voorlijk te staan en het scheurt onder het 1e rif.  We leggen de boot op een voor de windse koers , ontwarren de lijnen en zetten ook rif 3.  Alles weer onder controle . Het blijft storm en regen tot aan Isles les Saintes (net onder Guadeloupe) . Even later lijkt het alsof er niets aan de hand was.  Rond 5 uur valt het anker in de baai van  Deshaies, het is intussen 7 december.

We ankeren aan de Noordzijde in de baai , we weten dat de ankergrond hier niet zo goed  is. Maar we hebben geluk, we liggen 'rotsvast" en zien de komende dagen veel boten van hun anker komen.  De Razzle Dazzle (60ft catamaran)  met alleen Joop aan boord komt zondag avond binnen varen maar krijgt zijn boot niet op anker (1 motor is uitgevallen). Har en buurman Ian schieten te hulp. De volgende dag is hij weer aan het krabben en samen met Har vinden ze uiteindelijk een veilig plekje. In dit soort situaties is het toch lastig om alleen te zeilen.
We  kennen Deshaies van een eerder bezoek. Inklaren is hier simpel , de supermarkt redelijk en de stokbroodjes lekker.  We repareren het grootzeil.  Ok de fok heeft schade opgelopen. De zeillatten zin er voor de zoveelste keer weer het probleem; nu zijn er 2 zeillatzakken praktisch volledig van de fok afgerukt, en de latten weer foetsie, ook een derde zeillat is weer eens verdwenen,  en er zitten 2 scheuren in het zeil. Waarschijnlijk door de latten veroorzaakt.  Wanneer het droog is kan ik een deel van de zaak repareren. We besluiten voorlopig de kleinere zelfkerende fok te gebruiken.
Met onze  Engelse buren, nog een andere Nederlandse boot en Joop  houden we happy hour  of eten gezamenlijk.
st Croix Xmas party


Donderdag 12 december, het is weer rustig buitengaats  en we vertrekken. Bestemming St Croix, een van de US Virgin Islands.  Har is weer goed ingeslingerd en we varen een nachtje door.  Vrijdagmiddag om 5 uur zijn we in Kristiansted.   We verwachten eigenlijk de coastguard voor een check out maar ze zijn hier erg makkelijk. Zaterdag is het feest in het schilderachtige stadje, een  kerstfeest van de gouverneur en 's avonds boatparade.  Er is tot maandagmorgen geen douane te bekennen.   뀉뀉.  We hebben het ook niet echt geprobeerd !
Denemarken heeft hier lang de scepter gezwaaid wat goed te zien is in de stijl van de huizen. Alles is fraai gerestaureerd. Veel luxe winkeltjes dus er zullen wel cruise schepen komen.  We besluiten een paar dagen te blijven. Maken een trip met de bus naar Frederiksted, wat er net zo mooi uit ziet alleen er zijn geen toeristen.  Toch is het hoogseizoen ! Natuurlijk vinden we een behoorlijk grote supermarkt en slaan weer in.Donderdag 19 december  Klaar voor de volgende tocht , nog steeds veel wind en hoge golven. We gaan naar Boqueron, net om de Zuid West punt van Puerto Rico om daar een goed moment af te wachten om de Mona Passage over te steken.  We zijn er vrijdag om 09.45 uur. Het is een grote baai met aardig wat lokale zeilboten. We ontmoeten er geen cruisers.  Het blijkt best een grappig plaatsje, een soort weekend strand stadje , maar ook hier weer veel te weinig toeristen of lokale gasten. Grote resorts staan volledig leeg. Alles is nu nog goed onderhouden maar voor hoelang ?  We amuseren ons wel. 

 Eindelijk lukt het om een paswoord voor de wifi van de jachtclub te bemachtigen  (niemand wist het ) en zo hebben we uitstekend internet aan boord. Mensen zijn vriendelijk, het is veilig en ook 's avonds kunnen we de wal op. Gewoon even de lokale sfeer proeven, een hamburger in een kroeg met live muziek. Iedereen zingt uit volle borst mee zodra er Spaanse liedjes komen. De dag voor vertrek neemt een aardige meneer ons mee naar een supermarkt zodat we weer kunnen bevoorraden.  Vee betere prijzen dan wat we tot nu toe tegenkwamen, dat is meegenomen.
Maandagavond 23 dec is een goed moment om weer verder te gaan.  Tijdens anker ophalen hapert de remote control van de lier en loopt de hele ketting weer uit. Het is snel verholpen, helaas schrapen we ook nog een beetje langs een rotsbodem,  maar verder gaat het allemaal goed !!!Kerst vieren we op zee, de weergoden zijn ons goed gezind en ik kan een aardig kerstdineetje bereiden. Garnalen pili-pili, verse groente en frietjes. Vooral dat laatste is bijzonder aan boord. Eigenlijk vind ik het te gevaarlijk om te frituren maar het lukt ook prima met een klein beetje olie in de wok.
We hebben een prima overtocht en een paar mooie zeildagen . Op het laatst vertragen we de boot om niet 's nachts aan te komen maar dan moeten de laatste uurtjes toch weer op de motor.
Het is zaterdag 28 dec 0945 uur.  Santiago de Cuba heeft een prachtig entree, is  goed betond en verlicht en hoewel de ingang smal lijkt is het duidelijk herkenbaar aan het grote fort El  Morro.  Achteraf gezien kun je hier met gemak ook in het donker aankomen.  We ankeren bij de Marina, die direct na binnenkomst contact met ons opnam. Wanneer de autoriteiten gearriveerd zijn mogen we langzij komen.  Iedereen is vriendelijk, havenmeester(s) spreekt goed engels en we krijgen de gebruikelijke stroom papieren in te vullen en de bijbehorende ambtenaren op bezoek.  Ook het snuffelhondje ontbreekt niet.  We houden een lekker rustig dagje. Er liggen nog 3 andere cruisers en in de komende dagen komen er nog 2 binnen.

st Croix

Geen opmerkingen:

Een reactie posten