Leeward Islands


Voor mensen die niet vertrouwd  zijn met de Carieb wordt dit een rommelig verhaal. Al die dagtochten, al de verschillende baaien en/of eilanden, het is zeker verwarrend. Maar ja de blogsite is ook bedoeld als naslag werkje voor onszelf dus ik waag me toch maar aan een verslag.
 
Dinsdag 7 mei : we vertrekken vanuit de Gorda Sound  naar St. Maarten.  Een tocht van ongeveer 80 mijl, maar geen bezeilde koers. De Anegada passage gaan we kruisend oversteken. We doen het rustig aan om met het eerste daglicht voor St Maarten te kunnen ankeren.

In de komende 3 weken zeilen we tot Martinique. De meeste tochten zijn dagtrips maar soms is de oversteek tussen de eilanden wat langer en varen we een nacht door. Ieder eiland heeft zijn eigen passage ofwel oversteek naar het volgende eiland. Dat zijn de moeilijkste stukken, de Atlantische deining is fors, zeker nu het de komende weken flink blijft waaien. Het regent steeds meer en we worden vaak geplaagd door zware buien die naast/ achter en voor ons hangen of gewoon recht boven. Soms gepaard met wind soms juist niet, je weet het nooit van te voren.

In de juiste volgorde nemen we de volgende route.

 St Maarten , we blijven tot zondag  buiten op anker liggen. Bootboodschappen bij Budget Marine, huishoudboodschappen, alle gasflessen worden gevuld en we ontmoeten vrienden bij Lagoonies. Best een paar leuke dagen

We blijven 7 dagen in Barbuda en Antigua.  Het is niet zo ver maar er moet nog gekruist worden, omdat de koers is nog te oostelijk. We zeilen ’s nacht en komen zo bij dageraad aan. Barbuda was bijzonder, het enige vlakke eiland wat we in de Carieb zien. Mooie witte stranden en heel rustig.

In Antigua beginnen  we bij St John ( de hoofdstad maar niet leuk) . Vervolgens : Deep Bay, om even boven het wrak te snorkelen :


 Five Islands , waar we ankeren net achter Stoney Horn, een prima plek met Wi-Fi van het resort :
 daarna naar de zuidkust, we pakken het Goat Head Channel wat een leuke uitdaging is om tussen het  enorme rif en de kust te zeilen.

 
We ankeren in Falmouth Harbour. English Harbour bezoeken we lopend via een mooie wandelingover de kliffen en rotsen langs de kust. Het is intussen Pinksteren en na afloop van het grote vistoernooi kopen we verse Mahi Mahi voor $12 per pound. We moeten er 2 uur voor in de rij staan maar daarna ligt de vriezer vol met 3 kilo schoongemaakte vis.links Falmouth Harbour, rechts English HarbourDe volgende bestemming is Guadeloupe en de Isles des Saintes, waar we ook een week blijven. We zijn nu in Frankrijk, betalen met Euro’s , kopen stokbroodjes, pain au chocolat, goede wijn etc. We liggen in Deshaies, een leuk plaatsje, je kunt er heerlijk wandelen, winkelen en eten. We huren een auto en verkennen de zuidkant van Basse-Terre, verreweg het mooiste gedeelte van het eiland. De nog altijd actieve vulkaan La Souffriere ligt meestal in de wolken maar we wandelen met redelijk zicht naar boven. Een mooie wandeltocht.

 

 
Columbus ontdekte de eilanden ten Zuiden van Guadeloupe op Allerheiligen, vandaar Isles des Saintes. Het was 5 uur varen van Deshaies, weer heel schilderachtig en heel Frans.

 

Het volgende stukje Frankrijk is Martinique. We vertrekken vroeg 06.30 , een pittig tochtje en om 18.00 zijn we in St Pierre. Allen maar voor 1 nacht , daarna verder naar de zuidkust van het eiland naar de Cul-de-Sac de Marin. Een grote baai met veel schepen en een gigantische Marina (Port Plaisance) die helemaal vol is.

Voorlopig blijven we hier even. De radar moet gemaakt worden en de externe spanningsregelaar van de dyname is kapot. Ofwel in gewone taal, de motor laadt de 24 volts batterijen niet meer.

Meer Martinique verhalen de volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten