Colombia, Santa Marta


Santa Marta is de hoofdstad van de  provincie Magdalena, gesticht op 29 Juli 1525 door de Spaanse veroveraar Rodrigo de Bastidas. Het is de oudste stad in Colombia, gelegen tussen de Santa Marta Mountains  (Sierra Nevada)en de Caraibische Zee. Het was het gebied van de Amerindians van de Tairona cultuur.
Tijdens het koloniale tijdperk verloor de stad haar belang als havenstad ten gunste van Cartagena, die een veel beter beschermde haven heeft, Waardoor die stad ook goed te verdedigen was.
Midden 19e eeuw , met hulp van immigranten bloeide de stad weer op. In de 20e eeuw werd Santa Marta een grote export haven voor kolen en bananen.
El Libertador, Simon Bolivar, overleed hier op het landhuis (Quinta)  van San Pedro Alejandrino op 17 dec. 1830
Helaas was Santa Marta ook een centrum van de drugs, productie van drugs in Colombia begon met marihuana uit de Sierra Nevada. 
De omgeving van Santa Marta is bergachtig. Het Tyrona National Natuur Park, 34 km ten noorden van SM is het belangrijkste ecologisch reservaat in Colombia
Sinds 2011 is er een fraaie Marina en hoopt Santa Marta ook een hurricane shelter in de Carieb te worden. 
Na onze rondreis door Colombia besloten we toch een nieuwe dinghy in Barranquilla te bestellen, rechtstreeks bij de AB fabriek. De levertijd was 3 weken. Helaas gaat  het ook ten koste van ons bezoek aan de San Blas eilanden want de planning is om uiterlijk 20 dec. in Cancun , Mexico te zijn.
Natuurlijk duurde de levering nog iets langer maar gisteren is de dinghy aangekomen en kunnen we  vanmiddag  7 december vertrekken richting Isla Mujeres. Nog even op de 'zarpe'wachten. (vergunning om te mogen vertrekken)
De wekelijkse ‘pot luck’ had op Thanksgiving Day een speciaal tintje. De Marina trakteerde ons op 3 heerlijke kalkoenen.
In de afgelopen weken ook Spaanse les genomen, om de dag en ieder 1.5 uur prive les. Was erg leuk, maar het blijft een moeilijke taal. We proberen het voort te zetten, door een beetje te lezen en te studeren. Een echt gesprek zit er nog niet in.
 
 
Nu 1000 mijl in bijna 1 rechte koers voor de boeg. De weersverwachtingen zijn goed. Heerlijk om weer eens te gaan varen.  Zonder ‘zarpe’ mag je de haven niet uitvaren, dus even een eindje zeilen was er niet bij. Een uitzondering werd gemaakt voor de eerste internationale Regatta die de Marina op 25 november organiseerde. We zeilden met extra bemanning, Wim en Mathilde en Jim.  Er stond een flinke wind , het parcours was niet meer dan 20 mijl  met wat kruisrakken erin , een goed stuk voor de wind . Er deden 20 boten mee, monohul en catamaran door elkaar.  Tot ons groot plezier werden we 1e van de  monhul en 2e overall.  Het was heel gezellig. De 1e prijs was een tochtje met overnachting naar het Taironaka Eco Park zo’n 80 km hier vandaan.
 
Verder was het een rustige tijd. Regelmatig wandelen door Santa Marta, maar je blijft in de stad lopen en dus is het meer voor de beweging dan voor de fraaie omgeving.
 
 
 
 Lars, Marieke en de kinderen komen op 21 dec, in Cancun aan. Nog net even tijd om de omgeving te verkennen voor de dagelijkse boodschappen.
Wim maakte nog een leuk filmpje tijdens onze Regatta, hoop dat later nog op deze site te kunnen zetten. Een uitgebreide film staat op You Tube onder de naam International Regatta Santa Marta 2012.
veel groeten en tot in Mexico
ans en harry
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten