Cuba 2014


Santiago, Cienfuego, Trinidad, Varadero
entree baai Santiago de Cuba
Santiago de Cuba, aangekomen 28 dec.2013 De Marina is vorig jaar door orkaan Sandy gedeeltelijk verwoest. De meeste betonnen steigers hebben het overleefd en de kantoren zien er nu fris geverfd uit. Er is een restaurant waar regelmatig bussen met toeristen komen.  De havenmeester raadt ons af daar te eten , arme toeristen !  De Marina heeft ook  een strandje met waterfietsen en een bar.  Veel Cubanen komen hier in het weekend.  ’s Avonds kunnen we ‘genieten’ van de geweldige disjockey die er draait, gelukkig gaat iedereen hier vroeg naar bed ………. Om 2100 is alles stil.

Het water in de baai is schoon maar we hebben wel last van een raffinaderij iets verderop. Iedere morgen spuiten we de boot af anders plakt het  zwarte spul op je dek.

 De volgende dag  nemen we  een  taxi naar de stad om CUC ( 1cuc = ong. 1US$)  te wisselen. Het is zondag dus de lokale Peso’s (er gaan 24 peso’s in 1 cuc) moet tot morgen wachten. Cuba heeft nog steeds het 2 munten systeem.  Het is de bedoeling dat toeristen alleen CUC gebruiken maar dat werkt niet, want op de markt en in de bus kun je alleen met peso’s betalen. De spullen die je in CUC koopt zijn in prijs vergelijkbar met dollars, misschien iets goedkoper. Alles wat je met peso’s betaalt, dus groente, fruit, vlees  en de bus is enorm goedkoop.  Helaas is het aanbod  op de markt summier en de kwaliteit vaak bedroevend slecht. Een beetje leuk eten op tafel zetten vraagt aardig wat creativiteit. We vinden ook de producten in de supermarkt heel beperkt, dat was 2 jaar geleden in Havanna toch  uitgebreider.  Later ontdekken we dat Santiago duidelijk  meer afgelegen en armer is want in Cienfuegos is al weer meer te koop.

De staats restaurants zijn niet goed, het is beter om in en casa particularis te gaan eten , maar die zijn weer moeilijk te vinden.  Al met al duurt het even voordat je alles weet en kunt vinden.

Santiago is een prachtige stad, gesticht in 1514. Kleiner en provincialer dan Havanna maar ook veel historie. Hier begon Fidel  in 1953 zijn rebellen strijd. De aanval op de Moncada Barracks , waar de elite troepen zaten was een hopeloze mislukking . Hij trok zich terug in de bergen maar werd later gevangen genomen en verbannen naar Isla Juventut.  In 1955 wordt Batista president en verleent gratie aan alle politieke gevangenen.  Fidel vertrekt naar Mexico waar hij de revolutionaire   “ 26th of July Movement” (M-26-7) traint. In december 1956 gaat Fidel terug naar Cuba  en begint zijn guerrilla oorlog tegen het regime  Batista. Het duurt tot januari 1959 voordat  de troepen van Batista zich over geven.  Santiago wordt nog steeds gezien als de stad waar de revolutie begon.

1 januari 2014 dus groot feest. Raoul Castro komt hoogst persoonlijk een rede houden.  Leek ons wel interessant om dat mee te maken maar als we op 1 Jan. naar de stad gaan zijn Plaza Cespedes en de straten erom heen hermetisch afgesloten  …………….  Alleen genodigden !  Dus een zodanige grote volksheld is de Castro familie nu ook weer niet .

We gaan bijna iedere dag naar Santiago, vanwege alle feestdagen zijn veel mensen vrij en is het gezellig druk.  Liefst nemen we  de bus want die kost slechts 0.30 peso’s  p.p.  maar verwacht niet dat hij op tijd komt en zelfs soms helemaal niet. Gelukkig is er dan wel een aardige Cubaan die je even meeneemt voor een paar CUC  hij blij en wij blij. Terugkomen is nog moeilijker, dat lukt niet met 1 bus. OK we stappen braaf over op een ander bus (iedereen zorgt voor je en bemoeit zich ermee, heel schattig ) maar die komt lang niet bij de Marina. Gelukkig rijdt de dokter net voorbij die we kennen van het inklaren en zo neemt hij ons dan weer mee naar de Marina.  Heb je haast neem dan gewoon de taxi en betaal 10cuc enkele rit.

 We slenteren veel door de stad, drinken koffie en mojito’s en bekijken andere toeristen.  Een jongen die bij de Marina werkt herkent ons en loopt met ons door het centrum, regelt dat we morgen naar de markt kunnen en vertelt veel over de stad.  In het Nederlands, want zijn zus woont in Groningen !!

Oud/Nieuw wisseling blijven we  gewoon aan boord, het lijkt ons een beetje ingewikkeld om ’s nachts terug te komen.

Dinsdag 2 Jan. vertrekken we heel vroeg richting Cienfuegos.  Helaas die dag geen wind en dus motoren we rustig lang een prachtige kust. Heel bergachtig in dit deel van Cuba. Het is 100 mijl naar Cabo Cruz en we besluiten niet meer voor anker te gaan voor de kaap. De volgende ochtend kan de genaker weer eens uit de zak gehaald worden , dat is lang geleden dat we die voeren.  Bij het neerhalen blijft de mantel van de val in de mastingang steken. Har moet omhoog om de genaker los te maken zodat hij naar beneden kan. Later blijkt de mantel gescheurd te zijn .

We varen nu aan de zuidkust van Cuba tussen alle eilanden en riffen. De meeste riffen liggen onder water dus er moet goed genavigeerd worden. Met elektronische  en papieren kaarten en de aloude gids van Calder plus de nieuwe Free Guide van Cuba komen we overal. We ankeren om 1200 uur bij Cayo Media Luna.  Mooi hier, schoon water , magrove eilandjes om je heen en helemaal niemand. Lekker even zwemmen, maar niets te zien onder water.  Het is al een tijd heerlijk weer, we zijn duidelijk in de subtropen .  Genieten van een prachtige zonsondergang.

Zaterdag 4 jan. We gaan weer verder, blijven tussen de riffen doorvaren naar , langs Cayo Grenada  nemen Canal Pingue en stoppen op Cayo Chocolat , het is dan wel 18,15 uur en pikdonker. Foei, hier hoor je niet in het donker te varen .  Na een goede nachtrust gaan we verder naar Cayos Cuervos, prachtig zeilweer net als  gisteren.  We willen ankeren in de lagoon, de aanloop is even spannend en we zien 50 cm onder de kiel .Eenmaal in de lagoon is het weer diep.
 Tot onze verbazing liggen er 5 grote vissersschepen in de baai.  Weer eens iets anders, we hebben geen contact met ze maar bekijken rustig hoe alles gaat.  Er komt een depressie aan die we hier af zullen wachten.  Met de dinghy varen we langs de mangrove kusten en zoeken een strandje op en een klein eilandje waar iets te snorkelen valt. (info van en zeiler in Grenada) .  Door de wind en golven is het een beetje troebel maar toch even lekker snorkelen.

8 jan kunnen we weer verder, bij  Canal de Breton gaan we naar buiten. OP de VHF horen we een PANPAN bericht , een zeilboot vraagt om hulp.  Ze zijn 4 mijl bij ons vandaan , liggen op anker ergens midden in het kanaal. Motor is stuk en ze hebben geen water meer.  We melden dat we eraan komen, moeten van koers veranderen en zijn 3 kwartier later bij hun. Een kleine 2 master, 2 jongens en 1 meisje aan boord, onderweg naar Cienfuegos.  Zover kunnen we ze niet slepen maar de wind neemt toe en ze zullen dus snel kunnen zeilen.  Water hebben wij genoeg (nieuwe watermaker doet het uitstekend ) …………….  hebben ze maar 1 3liter jerrycan aan boord en 4 veldflessen.  Gelukkig hebben wij nog wel extra lege flessen.  Hierna hijsen we de code0 en schieten vooruit, goede wind de hele nacht en op mijn laatste wacht probeer ik de snelheid eruit te halen zodat we bij daglicht naar binnen kunnen.

 Ook Cienfuegos heeft een prachtige natuurlijke haven. Nauwe ingang met de  bekende forten en daarachter een enorm grote lagoon,  je kunt het beter een binnenmeer noemen want het is nog 6 mijl naar de Marina.  Ook hier staan havenmeester en douane al klaar en binnen een kwartier is het geregeld.

We blijven een paar dagen in Cienfuegos , van donderdag 9 tot maandag 13 jan. Weer een heel andere stad, weinig statige oude gebouwen maar  die er zijn zien er prachtig uit. Wel veel bedrijvigheid.  Het ziet er ook wat welvarender uit met een echte winkel promenade.  Een van de fraai gerestaureerde panden is de Yachtclub Cienfuegos naast onze Marina. We gaan er een mojito drinken. Het fraaie clubhuis is nogal verlaten maar van het zwembad  en de tennisbanen wordt in het weekend veel gebruik gemaakt.


Zondag regelen we een taxi naar Trinidad, 1 uur en 20 minuten rijden over een redelijke goede weg. Trinidad bestaat 500 jaar en deze zondag is een van de hoogtepunten van de festiviteiten.  Het ziet zwart van de bezoekers.  Mooie oude stad , het centrum is bestraat met oude keien en alle gebouwen zijn goed onderhouden. 
 


In de Marina  en de Yachtclub zijn 3 charter maatschappijen (Platten , Dreamcharter en een Franse club)  het weekend is natuurlijk wisselen van de gasten en brengt nogal wat bedrijvigheid met zich mee.  Al met al vinden we Cienfuegos een prima stop.

Maandagavond  13 jan  vertrekken we .  Het weer is al een tijdje onrustig, de wind blijft veel uit het Noorden komen met de daarbij horende depressies.  We  moeten de gribfiles goed in de gaten houden. Eerste stop wordt Cayo Largo we dinsdag om 1500 uur ankeren vlak voor het schiereilandje . Hier lagen we 2 jaar geleden ook.  Ik duik snel het water in en zwem naar de kant. Eens kijken of de dolfijnen er nog zijn om hun show op te voeren.  Als ik er ben zijn de trainers net met ze bezig, fantastisch om te zien, hoewel ik ze natuurlijk liever in de vrije zee zie zwemmen.   Via de andere kant van de landtong  loop ik terug en zwem weer naar de boot.  Har had zin om lekker aan boord te blijven.  

De volgende morgen woensdag 15 jan weer verder. In het Canal de Rosario, 20 mijl verder, gaan we schuilen voor de volgende storm. We zoeken een ankerplek aan de Noord kant van het kanaal bij Cayo Santiles.  Kost veel moeite want het is erg ondiep, we lopen zelfs even vast. Uiteindelijk vinden we weer diep water vlak voor de kust bij het  apen- reservaat.  Intussen is de wind flink aangewakkerd en we liggen goed vast.

Weer helemaal gen vis gevangen , de situatie is vervelend want er is gen vlees meer aan boord.  Wanneer een paar Cubanen  om rum komen vragen stel ik een ruilhandel voor. Zij brengen vis  (wel 10 stuks !) en wij betalen  met  rum en 8 sigaren.  Pfff nu moet al die vis schoongemaakt worden en in de vriezer. Hoe had ik ooit kunnen bedenken  nog eens poisonniere  te worden ……….   (gewoon viswijf  noemt  Har het).  De storm valt uiteindelijk best mee en we slapen prima. 

 Hierna  komt het lange stuk, 500 mijl naar Varadero waarvan meer dan de helft hoog aan de wind en wat kruisen.  We vertrekken met 15-20 kn.  Leggen  1 rif en reven de fok. Na de middag wordt het wat rustiger , we maken goede snelheid . De alsmaar noordelijke wind maakt het  behoorlijk fris en we zoeken de lange broek en trui op (dat is lang geleden!)  Tot Cabo San Antonio  (ZW punt) is alles te bezeilen , ook daarna valt het wel mee en maken we alleen zo nu en dan een corrigerende slag naar buiten.  Tot onze verbazing zit de Golfstroom helemaal tot voor de kust van Cuba,  zal wel door de aanhoudende noorden wind komen (?)   De hele dag hebben we 2 tot 2,5 knoop mee,  en leggen een rif om de sog onder de 10kn te houden anders voelt het alsof de boot onder je vandaan loopt.  Het water is onrustig , korte stugge golven en tussendoor een lange deining. Niet echt lekker, veel gestamp. De motor hebben we op deze tocht niet nodig.

Helaas breekt een harp van de keerfok overloopwagen. Hoewel Har het  met een andere harp weer vast zet gebruiken we de fok niet meer.  De laatste nacht moet er toch weer vertraagd worden.

Zondag 19 jan. Zodra het licht is gaan we het kanaaltje bij Varadero naar binnen. Gelukkig is de wind afgenomen want het is smal en je wordt er echt in-geblazen en geduwd door wind en deining.  Dit is geen entre waar je met 6 kn noorderwind naar binnen kunt ! Havannah heeft hetzelfde probleem herinneren we ons.

 Maar eenmaal in het kanaal is alles rustig. De Marina ziet er goed uit, deze keer keurig afgetimmerde kades. Er liggen veel boten, hoofdzakelijk Canadezen. De  Douane staat al weer klaar op de steiger en klaart ons snel in. De havenmeester komt pas morgen, die heeft gewoon een vrije zondag.  De boot ligt hier veilig en we laten haar met gerust hart 2 maandjes achter. Donderdag 23 Jan vliegen we vanaf Varadero naar Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten