Atlantic crossing 02


  AANKOMST Azoren , eiland Flores plaatsje Porto das Lajes  zaterdag 19 juli 0400 uur

Ter herinnering:  we vertrokken zondagmiddag 6 juli uit Hampton USA . In 12.5 dag leggen we 2287 mijlen af tot het eiland Flores op de Azoren.

Het laatste stukje laat de wind ons in de steek wat richting betreft en moeten we nog kruisen .  Windstiltes hebben we nauwelijks gehad, een rustige zee kan ik me ook al niet meer herinneren. Het was geen barre tocht maar wel pittig. Erg vermoeid zijn we niet maar de laatste dagen kost het steeds meer moeite om wakker te blijven tijdens de wacht. Stiekem doen we dan ook kleine slaapjes op onze wacht. Het is rustig midden op de Atlantische Oceaan, in de 12,5 dag hebben we 1 schip dichtbij gezien en misschien 10/15 op de AIS.

Met Flores in zicht kwam er een grote school dolfijnen op ons af er zwommen veel kleintjes tussen. Ze wilden zich duidelijk laten zien en sprongen met velen tegelijk uit het water, sommigen maakten werkelijk salto’s. Wat een leuk welkom in de Azoren.

Het laatste uur dobberen we een beetje langzaam richting Lajes. We kijken even in de haven, de ingang is vrij smal, maar zien geen plaatsje vrij aan de kade. Dan maar het anker laten vallen. Er is weinig maanlicht en  rotsen steken verraderlijk boven het water uit.

Het anker valt in 1 keer goed en we gaan lekker slapen, gewoon in ons eigen bed in de voorhut. Heerlijk 6 uur aan 1 stuk slapen, het doet ons goed. Over de kade muur heen zien we minder masten, dan moet er een plekje voor ons zijn en we gaan naar binnen. Vervelend, er ligt wel een klein motorbootje heel ruim afgemeerd. We prikken de Lion King bijna op het bootje, leggen haar provisorisch vast , gaan aan wal , verleggen het motorbootje  ,,,,,,,,, et voilà , ruimte zat.  Welkom back in Europa !  hoewel het niet echt zo voelt midden in de oceaan.

Het ziet er leuk uit hier, de steigers met vingerpier zijn ongeveer half bezet. Voor ons zijn ze te kort , maar het ziet er allemaal keurig uit. Het is feest op Flores, 3 dagen lang. De douane komt ons nog wel inklaren maar de havenmeester vraagt of we dinsdag langs willen komen. Lekker relaxed hier. ’s Avonds gaan we de feestelijkheden in de hoofdstraat bekijken. Eet en drinktentjes en wat ‘rommel’ te koop. We eten toch maar aan boord. We hebben geen verse spullen meer aan boord en lopen de volgende dag naar het volgende dorp waar een winkel open is. Het is een leuke wandeling maar in de winkel is niet veel te koop. We zien dat de meeste mensen hier hun eigen groente tuintje hebben, waar werkelijk alles in staat. De Azoren zijn vulkaan eilanden en de grond is heel vruchtbaar. Dat zien we ook aan de prachtige bloemen en struiken: hortensia, lelie, rozen etc. alles is heel groen.


Internet aan boord is redelijk, we kunnen even met het thuisfront skypen. Intussen is het maandagmiddag 21 juli 1700 uur. Wanneer we een nieuw weerbericht ophalen beslissen we snel dat het beter is om te vertrekken. Nu is er nog wat wind om naar Horta (Faial) te zeilen, morgen bijna niets meer en daarna een depressie met veel regen. OK, trossen los en varen. Nog nooit zijn we zo snel vertrokken.

We hebben 24 uur nodig voor de 130 mijl om in Horta te komen. De genaker gaat  op ,( dat is lang geleden), maar de laatste 4 uur kan die het ook niet meer redden en moet de motor aan.  We liggen bij het havenkantoor aan de buitenkant van de pier. Binnen is geen plek om langszij te gaan, allen in 2e of 3e rij. Voorlopig liggen we hier goed.

Leuk al die schepen hier, je weet dat het grootste deel overstekers zijn. We lopen uitgebreid door de haven maar zien niet veel bekenden. Dit is het land van laat dineren (net als Spanje) en we zoeken een terrasje op en eten heerlijke tonijn steak. Wat had ik daar zin in na bijna 3 weken geen vis gegeten te hebben. De wetenschap dat ze hier heel veel op kleine tonijn vissen stop ik even weg. 

De komende dagen even rustig wat klussen en rondwandelen. We ontdekken een grote supermarkt en zijn blij verrast over de prijzen hier. Lekker goedkoop voor de verandering.

 Zondag komt familie van Har aan boord waar we 2 weken mee door de Azoren gaan trekken.

In Nederland is het stukken warmer dan hier, wij doen het met lekker voorjaarsweer, 20/22* maar helaas de komende dagen veel regen.

 

Atlantic crossing 01

Positie : 40*34.68 N      057*20.44 W
Vrijdag 11 juli 22.00 uur onze tijd
Volle maan  
TWS (windsnelheid) 19kn  COG (koers) 091   SOG (snelheid) 8.1kn
Zijwaards inkomende stroom 0.6 kn zet ons flink weg,  gewenste koers is 080
Afstand tot de Azoren , eiland Floris 1202 nm

We verlaten de USA vanuit de Chesapeake Bay , laatste stop was  Hampton Yacht Club. Zondagmiddag om 1500 vertrekken we met volgeladen boot,  diesel , water , diepvries en ijskast zitten vol. Voor vers fruit en groente zoeken we de meest koele plaats. Onder het bed in de achterhut is tot nu toe goed bevallen ook al is het zeewater nog 25* . Mijn ervaring is dat een donkere plek het fruit langer goed houdt, behalve bananen die rijpen nog sneller in het donker.  Die gaan in het net in de achterhut en dan maar iedere dag even goed checken. 
Ik ga het zonder pillen proberen. De hele Chesapeake Bay af heb ik geen last van zeeziekte gehad. Helaas is het deze keer anders, er staat veel deining buiten en stroom tegen. Snel een Scopoderm pleister geplakt, tot mijn verbazing werkt het niet. Misschien is het te warm geweest en kunnen ze daar niet tegen. Hoe dan ook ik voel me 2 dagen behoorlijk naar, daarna is het weer over. (hoop ik) 
De eerste 4 dagen is er veel wind , tussen de 20 en 30kn  (wk 6 en 7) We hebben de grote fok op staan, die ook  goed te reven is. Grootzeil vaak met 1 soms 2 riffen. De wind varieert tussen Zuid en West en de deining komt schuin in. Het schip beweegt enorm en het is letterlijk moeilijk om je staande te houden, We varen zonder bimini , daar waait het te hard voor, wel staat de buiskap op. Het is mooi weer, niet te warm maar de zon is altijd fel op het water zodat we toch wel vaak binnen zitten, de autopilot mag het werk doen. 
Navigeren lijkt voor de niet zeilers heel simpel, gewoon 1 koers recht naar de Azoren, zo gaat het natuurlijk niet. Het weer bepaalt de uiteindelijke koers en grootcirkel varen is altijd korter dan de rechte lijn.  We halen gribfiles binnen via satelliet telefoon en de SSB (radio). Als back-up vragen we een vriend in Nederland om het weer over een groter gebied in de gaten te houden. In het bijzonder het ontstaan van tropische stormen / hurricane is meestal ruim vooraf waar te nemen.  De navtex geeft verder ook informatie.
We hebben papieren zeekaarten aan boord, zogenaamde overzeiler.  De nieuwe Cmap voor de kaartplotter begint pas bij de Azoren.  Harry is druk met zijn optimalisatie programma QtVlm.  normaal gebruiken we dat niet veel maar voor lange trajecten is het interessant om met behulp van de gribfile een route optimalisatie te doen.  Gelukkig doet de wind en stromingen, lang niet altijd wat er voor hun voorspeld wordt en moeten we regelmatig correcties aanbrengen op de high Tech berekeningen. 
Donderdagmiddag verandert het weer……..  weg wind.  's Nachts krijgen we een behoorlijke sqall  (zware regen en onweersbui) over ons heen. Het gebeurt precies op het wisselen van de 0000 uur wacht.  Snel in de kleren, alle hands aan dek, rif in grootzeil, fok half reven en we krijgen een gratis douche. Gelukkig is het niet echt koud. Het duurt tot vrijdag middag tot de wind weer aantrekt. 
We zijn bijna halverwege de oversteek, het gaat goed, we zijn niet vermoeid en hoeven nog geen bruine bonen, smack uit blik of scheepsbeschuit te eten.  Klein minpunt, we missen wel de spannende halve en hele finale van het WK. Je wordt nu eenmaal heel chauvinistisch zodra je het polderlandje verlaat.tic

naar de Azoren


Chesapeake Bay
Ons 2e bezoek in 2014 aan Nederland was helemaal in het teken van de geboorte van Milo mijn nieuwe kleinzoon. Hij kwam op 3juni en is vol goede moed begonnen aan een hopelijk lang en gelukkig leven.
We zijn nu ruim 3 jaar onderweg. Statistieken hebben we niet echt bijgehouden maar voor de nieuwe lezers volgt hier een kleine terugblik.

Eind mei 2011 vertrekken we uit Almere en verlaten Nederland vanuit Oude Schild op Texel. Via een Noordelijke route steken we de Atlantische Oceaan over.
Faroer eilanden, IJsland, Groenland, Canada en langs de Amerikaanse Oostkust zakken we af tot Fort Lauderdale waar we begin december aankomen.  Kerst en jaarwisseling brengen we met familie door op de Bahama’s. 

 In januari 2012 gaat Ans naar Nederland. Februari en half maart zeilen we in Cubaanse wateren en dan daarna gaat Harry naar Nederland.  Vervolgens zeilen we een hele tijd  samen met de Lonely Planet,  naar de Exuma’s / Bahama’s en via een paar Caribische eilanden door naar Curaçao. De boot gaat uit het water en wij vertrekken voor 2 maanden (Harry 1 maand) naar Nederland.  In september zijn we weer aan boord en zeilen naar Columbia, trekken een paar weken door het land en gooien de trossen weer los om naar Mexico te varen. Kerst en jaarwisseling weer met familie in het prachtige Yucatan,Mexico. 

2013 Zeilen we tussen de eilanden aan de oostelijke kant van de Caribische zee . Vanuit de Dominicaanse Republiek vliegen we In februari naar Nederland. Weer aan boord zetten we onze tocht verder naar het Zuiden voort. In Trinidad gaat de boot uit het water en wij naar Nederland. In september zeilen we met  Nereids Rally naar Zuid Amerika (Guyana ’s) , een fantastische ervaring. Dan terug naar Trinidad en steeds Noordelijker.  We eindigen het jaar in Cuba. 

2014 We laten de boot achter in Varadero, Cuba  en vliegen naar Nederland.  Terug aan boord steken we over naar Florida en varen langs de kust omhoog tot New York. Waar familie aan boord komt.   We sluiten de 3 jaar af in de Chesapeake Bay , Baltimore.

In deze 36 maanden zijn we 27 maanden aan boord geweest en 9 maanden in Nederlanden .We  hebben  ongeveer 20000 mijl afgelegd en hebben 900 motoruren gemaakt. De boot is 2 maal uit het water geweest voor een nieuwe anti-fouling.

 LION KING REIS 2
26 juni vliegen we terug naar Baltimore. De Lion King ligt er prima bij. We luchten de boot en doen veel boodschappen voor de komende reis. Werken  het to- do lijstje af . Nemen afscheid van Dennis en Patty , zij hebben vanuit Amerika de afgelopen jaren veel voor ons kunnen regelen. Veel dank Dennis.    Zondagavond motoren we rustig  naar Annapolis, 20 mijl verderop.   De nieuwe onderdelen voor de giek-neerhouder hebben we uiteindelijk zelf uit Nederland meegenomen. Ze worden snel gemonteerd en als we ook de zeillat bij North Sails ophalen kunnen we vertrekken. Het is ongeveer  120 mijl naar het einde van de Chesapeake Bay.  Helaas meteen stevige tegenwind. We beginnen met de motor maar na 2 uur stampend door de golven te beuken zijn we het zat en gaan zeilen.  Zoveel haast hebben we  niet. Op dit moment weten we nog niet dat zich een orkaan ontwikkelt voor de kust van Florida. We laten het anker vallen bij de Solomons en Deltaville. Intussen ontwikkelt orkaan Arthur zich en wij haasten ons naar Hampton om de storm uit te liggen. Bij de Yacht Club, net als 3 jaar geleden.  Arthur blijft mooi buiten waaien , in Hampton merk je er weinig van. We mogen een auto lenen van een aardige Nederlandse Amerikaan en doen nog wat boodschappen en vullen een gasfles.

Nu is het 5 juni , Oranje heeft net gewonnen van  Costa Rica. We waren de enige belangstellenden voor de wedstrijd in het clubhuis hier. Voetbal zegt Amerikanen niet veel.  We verwachten  morgen te beginnen aan onze oversteek naar de Azoren.  2100 mijl naar het eiland Flores.  Dit wordt onze langste oversteek in afstand en tijd, we zijn benieuwd hoe we dat zullen ervaren. Ik reken op 12/14 dagen.

 Na vele enthousiaste verhalen van andere zeilers zijn we van plan enkele weken in de Azoren rond te varen. Daarna steken we over naar Lissabon en varen langs de Portugese kust verder naar het zuiden.

In november denken  we  bij de Canarische eilanden te zijn zodat we  begin volgend jaar over kunnen steken  naar Brazilië.  

Tot verder nieuws van de Azoren, Ans en Harry